Crazy Heart (2009) / Лудо сърце


ABC Actors – Джеф Бриджис / Jeff Bridges

Оценка в IMDB: 7.3

Оценка в Rotten Tomatoes: 90% (критика) vs. 76% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 5/7

Екранизация по книга

Ахой на всички. Отдадох го на живот и лято и май май ще гледам като лудите през студените месеци, за да изпълня мисията си с ABC Actors. Усещам как Уди Харелдсън ще е моят дядо Коледа – моля направи джингъл белс филм. Шегата настрана, въпреки моята разсеяност и разпуснатост тези дни, се хванах в ръце и продължавам със сериозните и интересни филми.

За буквата „J“ си избрах Джеф Бриджис. Прекрасен актьор, страхотна аура и очарование, мек тембър, леко неразбираемо произношение, но човек свиква. Не мога да преброя колко пъти съм гледала „Огледало с две лица“ или съм се възхищавала на играта в „K-Pax“, „Безстрашен“ ме остави без дъх и го препоръчвам горещо на всеки, забавлявам се с неговите участия в „Трон“ и „Железния човек“, наскоро гледах На всяка цена (Hell or High Water) по телевизията и много ми хареса. Избирайки го осъзнах, че не съм гледала най-тачените от критиката негови филми, включително и неговия единствен Оскар. Нямаше как – Лудо сърце ме зовеше!

С леко кънтри и едни безкрайни магистрали, Лудо сърце ни запознава със залязлата кънтри звезда – Bad Blake/ Лошия Блейк (Джеф Бриджис), който някога е бил прекрасен композитор и текстописец, а сега е меко казано развалина, останала от 5 развода, изключително огромно количество уиски и пълен непукизъм и липса на желание за живот. Въпреки всичко неговият мениджър му намира по някое малко участие, дължащо се на отминалата му слава и той обикаля САЩ, изнасяйки малки концерти. Влиянието му над нежния пол е все така силно и се проявява дори, когато среща Джийн (Маги Гиленхал, „Усмивката на Мона Лиза“), доста по-млада от него самотна майка, която е и музикален репортер. Двамата започват авантюра, която постепенно прераства в истинска любов, която е поставена пред изпитания.

Лудо сърце е адаптация на едноименния роман на Томас Коб, а режисьор и сценарист на лентата е Скот Купър (Черна служба). Джеф Бриджис прави силно и въздействащо изпълнение. Напълно се слива със своя персонаж, до степен, че на моменти чак отблъсква зрителите с поведението си. През същата година той прави и един друг филм – „Свободен път“, в който си партнира с Джъстин Тимбърлейк и има известни прилики между неговите изпълнения: отчуждението на героите, проблемните лични взаимоотношения и тн. Лошият Блейк е подвластен на начина на живот, който си е избрал, на алкохола и на музиката, която може да е и единственото му спасение. Бриджис е прекрасен, има толкова много, което може да се научи от него само от начина му на игра. Маги Гиленхал прави добра роля и не му отстъпва, което е трудно предвид магнетизма и силата на героя и персонажа на Джеф. Откъм актьори са уцелили в десетката.

Проблемът ми с филма Лудо сърце е, че той е просто хубав. Нито е нещо, което да ме накара да възкликна или да разсъждавам с часове, нито е посредствен и би ме приспал. Той е на едно средно ниво – добър филм, който на моменти не е особено интригуващ, някои биха казали, че е дори муден. За съжаление и откъм музика не ме порази, а някак се надявах, защото обичам филми за музика, а и съм фен на кънтрито. Еднотипни и депресивни акорди, които имат силен текст, но ако не го следя няма да разбера, че се е сменила песента. Това за мен е минус при един филм за музикант.

Лудо сърце е филм, който си заслужава да се гледа заради актьорите. Историята е tale as old as time и не е нещо непредсказуемо. Благодарение на Джеф Бриджис филмът е това, което е и има толкова високи оценки. Не задоволих напълно филмовия си глад към кариерата на този актьор, затова нямам търпение да посегна към следващата порция качествено кино.

Вижте още:

Sully (2016) / Съли: Чудото на Хъдсън

Born to Be Blue (2015) / Роден да бъде тъжен

The World’s Fastest Indian (2005) / Най-бързият мотор