The Big Lebowski (1998) / Големият Лебовски


ABC Actors – Джеф Бриджис / Jeff Bridges

Оценка в IMDB: 8.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 83% (критика) vs. 94% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

Сигурно като гледате заглавието се чудите „Как, за Бога чак сега гледам този филм!?!“. Сигурно сте прави. В своя защита ще кажа, че първите ми спомени от филма са как надничам между завесата, която отделяше спалнята от хола и се опитвам да видя кой филм гледат мама и тати. Помня боулинг, топки и паркинг и не, че във филма ги няма, има ги и то доста, но това, което младият ми мозък не е обработил надскача първоначалният ми спомен. Та, вече в зряла възраст, усамотявайки се за няколко часа с ютия в ръка и 3 перални, чакащи реда си, нагласих филма и му се насладих в един горещ летен следобед.

Големият Лебовски, типично за творчеството на режисьорите, не може да бъде описан с няколко думи, но ще се опитам да ви въведа накратко. Филмът започва с трима приятели: Пичът/Джери Лебовски (Джеф Бриджис), Уолтър (Джон Гудмън, „Арго“) и Дони (Стив Бушеми, „Фарго“), които са излезли за пореден път да поиграят боулинг – игра, която за тях е нещо повече от забавление и спорт, тя е традиция и носи отзвука на състезателния дух. Първият е безработен неудачник, вторият е изперкал ветеран от Виетнам, а третият е леко безгръбначен добряк. По лошо стечение на обстоятелствата в града има един богат чичко – Големият Лебовски, които е адаш на Пичът и едни лоши хора са унищожили килима на втория, бъркайки го с първия. Джери решава да поиска компенсация от богатия Лебовски и да се сдобие с нов килим. Колкото и да е странно това впоследствие ще доведе до преследване, откуп, среща с върла феминистка, общуване с порно магнат, неприятни взаимоотношения с трима германци-нихилисти, малко смърт и всичко това на фона на обичайния турнир по боулинг.

Братята Коен (Фарго) ни поднасят една от поредните си комедии на абсурда, в най-добрия смисъл на думата. Нестандартни и провокативни, те са в най-добрата си форма при представянето на този сюжет. От подигравките с мюзикъли, през травмиращи теми като социалните проблеми в САЩ до въпроса за ветераните, които живеят в свой собствен филм, Големият Лебовски преминава през персонажи и заплетени ситуации като влакът стрела, оставяйки зрителя леко объркан, но и развеселен от цялото стечение на обстоятелствата. Наред с чисто простоватите реплики, има много точни попадения и диалози, които те държат нащрек. Някои фрази се използват в други филми, на първо четене ми идва „Пич, къде ми е колата?“, което си е едно към едно цитат от филма.

При актьорите в Големият Лебовски дори не знам откъде да започна: толкова много талантливи имена, събрани в един филм. Освен гореспоменатите участват още: Джулиън Мур („Часовете“), Филип Сиймур Хофман („Съмнения“), Джон Тортуро („О, братко, къде си?“) и др. Джеф Бриджис е достоверен в ролята си на флегматичен безделник, хареса ми и стила му на обличане – пижами и шорти. Най-много бях впечатлена от героя и изпълнението на Джон Гудман. Страхотен е: забавен, налудничав, сериозен – Уолтър, когото ще запомня. Всеки един от актьорите се вписва чудесно в ролята си, което превръща интересния и ексцентричен сюжет в наистина добър филм.

Големият Лебовски не е лъжица за всяка уста. Някои могат да го спрат още в началото по време на диалога за килима и уринирането. Други, като мен, могат да се забавляват до края  и да се чудят докъде ще стигнат братята Коен. Не бих го превъзнасяла, но има своите ценни моменти откъм кинематография, реплики, ситуации и актьорска игра. Самият факт, че при един въпросник ако любител на киното види силует на мъж по пижама с боулинг топка в ръка, веднага ще даде отговор „Големият Лебовски“ е достатъчен, за да докаже, че братята Коен са си свършили работата и са оставили траен отпечатък у зрителя. Радвам се, че запълних и тази кино празнота и отпратих с усмивка приключението, наречено Джеф Бриджис. Ред е на друг прекрасен актьор в моя проект и ще се повторя за стотен път – нямам търпение!

Вижте още:

The Fisher King (1991) / Кралят на рибарите

Larry Crowne (2011) / Лари Краун

Going in Style (2017) / Да напуснеш играта със стил