Shoot the Moon (1982) / Застреляй луната


ABC Actors – Даян Кийтън / Diane Keaton

Оценка в IMDB: 6.9

Оценка в Rotten Tomatoes: 82% (критика) vs. 96% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 3.5/7

Какво е общото между „Кръстникът“, „Индиана Джоунс“ и „Голяма риба“ – отговорът е актьорският състав на „Застреляй луната“. Американската семейна драма под режисурата на Алън Паркър (Среднощен експрес) е събрала много таланти на едно място, но това достатъчно ли е?

„Застреляй луната“ разказва за семейството на Джордж (Албърт Фини) и Фейт Дънлап (Даян Кийтън) и техните четири дъщери или по-точно разказва за края на това семейство и се концентрира върху раздялата. Отделянето на един съпруг от неговата съпруга, капанът на обърканите взаимоотношения, в който попадат децата им и проблемът, че никога не е просто или безболезнено да затвориш една толкова огромна страница от живота си.

Актьорите са чудесни и благодарение на техните умения „Застреляй луната“ не е пълен провал. Даян е нежна, ранима, объркана, дразнеща, а Фини е твърд, непоколебим и гневен, толкова гневен. Карън Алън (Похитителите на изчезналия кивот) и Питър Уелър (Робокоп) подпомагат този страстен дует, но те са само рамка на страхотното и живо изпълнение на двамата главни актьори. Особено силно впечатление във филма ми направи изпълнението на Дана Хил (Европейска ваканция), която е в ролята на най-голямата дъщеря. Тя е като съдия на кървав мач, от който е ясно, че няма да има истински победител, лошото е, че постепенно цялата тази полемика съсипва най-много нея.

В едно свое интервю от 90-те години Алън Паркър казва, че счита за своя мисия като режисьор да направи поне по един филм от всеки жанр. „Застреляй луната“ е неговият опит за семейна драма, но за съжаление е катастрофален. Паркър е страхотен и не мисля, че има човек, който да е гледал „Мисисипи в пламъци“, „Животът на Дейвид Гейл“, „Среднощен експрес“ или дори недолюбвания от критиката „Евита“ и да е на обратното мнение. Изглежда обаче историята в „Застреляй луната“ не го е докоснала. Да, като професионалист е изпълнил всичко и има кадри и моменти, в които напрежението у зрителя е наелектризиращо, но като цяло липсва душа.

Самият сюжет не е напълно изчистен и добър и това, което ме учудва е, че е дело на Бо Голдман. Бо, който ни даде „Да срещнеш Джо Блек“ и „Полет над кукувиче гнездо“. В „Застреляй луната“ Бо се е скрил и покрил. Твърде спокойни моменти, които са насичани от избухващи, стигащи до крайност епизоди. Разбирам творческия принцип на хиперболата, която служи, за да оголи до нерви даден проблем, но резултатът е един миш-маш от крайни емоции.

„Застреляй луната“ не е черна комедия тип „Войната на семейство Роуз“, нито е наситена и въздействаща драма като „Крамър срещу Крамър“, честно казано не мога да го сложа редом с добрите филми в жанра семейна драма, които съм гледала. Беше еднотипен, леко скучен на моменти, нишката на сюжета се губеше и освен зрителите да си извадят извода, че разводът е много гадно нещо, друга поука или замисъл не открих. Макар актьорските изпълнения да са чудесни, не бих посъветвала някой да си губи времето и да го гледа.

Мила Даян, това беше лек препъни камък в проекта ABC Actors, но го изгледах и сега продължавам напред с последния си избор от твоята филмография.

Вижте още:

Annie Hall (1977) / Ани Хол

Reversal of Fortune (1990) / Обрат на съдбата

Before Midnight (2013) / Преди полунощ