Blood Diamond (2006) / Кървав диамант


ABC Actors – Леонардо ди Каприо / Leonardo DiCaprio

Оценка в IMDB: 8.0

Оценка в Rotten Tomatoes: 63% (критика) vs. 90% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 4/7

Диамантите може и да са най-добрите приятели на момичетата, но определено цената им е доста скъпа и като казвам скъпа имам предвид в цифри човешки живот. Струва ми се, че Африка е континента, от който най-често грабим с пълни шепи, но не се грижим достатъчно. Дали ще са диаманти, петрол, слонова кост, роби, музика, ценни кожи, и тн. – няма значение, важно е да го получим за нашите евро/американски пазари. Спомням си, че едва изгледах „Солта на земята“ на Вим Вендерс (препоръчвам да го гледате!), документален филм, проследяващ живота на известния фотограф Себастиано Салгадо и бях потресена от целия ужас и болка, на които е станал свидетел по време на кариерата си – кадрите бяха потресаващи и за съжаление истина. За поред път си помислих, че няма по-жестоко същество от човека. Именно поради тежестта на въпроса, свързан с политиката в Африка ми беше интересно да видя Кървав диамант с Лео.

Действието във филма се развива в края на 90-те години, когато медиите са заети с изневярата на Бил Клинтън, докато в Сиера Леоне има ужасяваща Гражданска война. Няма добри и лоши, има правителствени части и РОФ, които са нещо като подивели и жестоки партизани. Страната е залята с оръжие, което всеки използва, а за него се плаща с диаманти, които се копаят от пленници и хора, които не искат да имат нищо общо с конфликта, нито пък съзнават какъв е изобщо. Соломон Ванди (Джимон Хонсу, „Амистад“) е обикновен рибар, който живее с жена си и трите си деца в малко селце.

Един ден селището е разрушено от банда на РОФ, които избиват една част, други успяват да се измъкнат, а трети – като Соломон, са заловени, за да копаят диаманти в мините. По време на своето пленничество той открива голям розов диамант, който успява да скрие, точно когато мината е нападната от правителствените части и всички са арестувани. В затвора той печели „приятел“ – контрабандиста Дани Арчър (Леонардо ди Каприо), който иска да открие къде е скрит скъпоценния камък. За диаманта ламтят и РОФ и техния водач. Става нещо като надпревара за един камък, който би променил живота на много хора. В цялата каша са замесени – семейството на Соломон, красивата журналистка Мади (Дженифър Конъли, „Красив ум“) и много въоръжени до зъби хора.

Режисьор на Кървав диамант е Едуард Дзуик, който също така е зад камерата на добри филми като „Последният самурай“ и „Легенди за страстта“. Сценарист е Чарлс Лийвит, който стои зад истории като „K-Pax“ и „Сърцето на морето“. За съжаление, сценарият се доближава повече до, според мен неговите по-слаби ленти – „Седмият син“ и „Warcraft: Началото“. Проблемите, които се третират във филма са много интересни и са показани доста ярко. Не е спестено на зрителя нито жестокостта на различните части от населението по време на Гражданска война, нито вербуването на деца за войници, нито убиването на цивилни без причина. До някаква степен е разкрит и целия процес на сделките с диаманти. Проблемът на сценария идва от някои прекалено сладникави моменти и уж праволинейната посока на посланието му, която в един момент се размива и също става блудкава. Една от сцените дори ме накара да кихам захар, ще издам само, че е с Лео и включва сателитен телефон.

Филмът е заснет в Мозамбик и кадрите са много красиви – горите на Африка и червеникавата й пръст. Пресъздаването на връзката с родната земя напомня докосването на пшеницата от Гладиатора Ръсел Кроу, само че тук – героят докосва земята и процежда пръстта й през ръката си. Мисля, че е красив момент, който илюстрира ТЕА (Това е Африка) – думи, които се казват едновременно с любов и тъга. В едно от интервютата си самият Лео споменава, че наред с тежките условия, които ще помни по време на снимките, това, което му е направило изключително голямо впечатление е как местните се радват на малките неща в живота и танцуват по улиците всяка вечер. Този поглед липсва върху сценария, който е натоварен с нелеката задача да представя на зрителя само тежките и болезнени моменти.

Актьорският състав е чудесен, начело с Лео, чието изпълнение както винаги е на високо ниво. Дори имитира местния диалект, което е доста трудно. Хонсу му партнира равностойно, а Дженифър Конъли добавя частица изтънченост и нежност към цялата история. Въпреки това не са избегнати някои стереотипи. Обикновеният рибар, който ясно вижда света, лошото момче, което има надежда да се промени и др. Това не пречи, но и не помага много да бъде оценен подобаващо.

Кървав диамант е добър филм с интересна история, за съжаление не е мога да кажа, че много ми хареса или да го поставя наравно с „Последния крал на Шотландия“, например. Историята залага повече на тъмната страна на човешкото поведение и на екшън сцени, които се „разведряват“ с емоционални мигове със сладникав привкус. Казано накратко – радвам се, че го изгледах, но не бих повторила.

С Кървав диамант приключи пътешествието ми из филмографията на Лео, поне засега и се насочвам към следващата буква „М“ от проекта и поредните интересни заглавия.

Вижте още:

Invictus (2009) / Непобедим

The Mission (1986) / Мисията

Paradise Road (1997) / Пътят към рая