Far from Heaven (2002) / Далеч от рая


ABC Actors – Джулиан Мур / Julianne Moore

Оценка в IMDB: 7.3

Оценка в Rotten Tomatoes: 88% (критика) vs. 80% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

Америка през 50-те – време на благоденствие, усмихнати и винаги спокойни домакини и хиляди социални контакти. Това е един бял свят, в който афроамериканците продължават да бъдат хората на заден план, които метат в стаята, косят градината и някак магически се грижат за децата. Това е и време, когато личния живот е заклеймен от множество табута, особено в сексуално отношение.

Действието в „Далеч от рая“ се развива именно в тази епоха. Главната героиня е Кати (Джулиън Мур) отдадена домакиня и майка, щастливо омъжена за своя идеален принц и заможен продавач – (Денис Куейд, След утрешния ден). Тя е царица на социалния живот и с лекота намира общ език с всеки, дори и с градинаря Реймънд (Денис Хайсбърд, Жега), който е по-различен от останалите чернокожи и мечтае за по-добър и равнопоставен свят за своята дъщеричка – Софи. Зад красивата фасада дебнат скрити тайни, семейни проблеми, расова омраза и други демони, които искат да бъдат пуснати на свобода.

Режисьор и сценарист на лентата е Тод Хейнс, чиято работа много ми хареса във филма „Каръл“. Сценографията е като пътешествие в миналото. Зрителите се пренасят в онази Америка от 50-те години с цветните дрехи, идеално аранжираните къщи и перфектно подреденото ежедневие. Музиката е поверена на Елмър Бърнщайн, чийто ноти звучат в ленти като „Невинни години“, „Да убиеш присмехулник“ и „Великолепната седморка“. Той е успял да улови нежността на главната героиня и да предаде тихата Й болка и тъга.

Главните роли в „Далеч от рая“ са поверени на чудесни актьори, сред които Джулиън блести като скъпоценен камък. За пореден път се уверих, че тя е родена да играе героини от 50-те години. Модата, ценностите и нравите на онази епоха й пасват идеално и тя е като крехка порцеланова кукла. Сякаш се носи в прекрасните рокли от онази епоха и е истинско олицетворение на женствеността. Господата й партнират великолепно, но тя е центърът на събитията и основна движеща сила.

„Далеч от рая“  е богат на теми филм, защото провокира зрителите да се замислят над редица проблеми. Засегнати са въпроси като семейното щастие, взаимоотношенията между мъжа и жената, хомосексуализма и расизма. Показано е как в миналото това да си гей е било възприемано като болест, с която трябва да се бориш и има лечение или поне хипотетично такова. Междурасовата любов е представена като по-голямо зло от еднополовата любов. Сериозно са повдигнати и сексиски въпроси като това, че мъжете, каквито и грехове да са извършвали им е било прощавано и че са можели само с един подпис върху документите за развод да лишат половинките си от целия живот, на който са били свикнали. В един сериал „Грейс и Франки“ бяха засегнати някои сходни проблеми и със съжаление ще отбележа, че въпроса за обезпечаване на домакините явно още не е решен, защото с пренебрежение се смята от обществото, че това не е истинска работа.

„Далеч от рая“ е чудесен и красиво сниман филм, който е реалистичен, без да дава излишни надежди или сладникави житейски решения. Джулиън Мур е прекрасна и ефирна в ролята на Кати. С това моето пътешествие из филмографията й приключи и е ред за нова буква в проекта. Напред към буква „N“.

Вижте още:

The Prize Winner of Defiance, Ohio (2005) / Победителят от Дефайънс, Охайо

Carol (2015) / Каръл

The Song of Lunch (2010)/ Обедна песен