Синелибри 2019 – лична селекция


От 2015 г. България се радва на Синелибри, фестивал, който съчетава любовта към киното с тази към литературата. Тази година той ще се завладее кината между 5 и 19 октомври. Освен в София той се провежда в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Търговище и Стара Загора.

Според мен програмата е по-богата и от предходната година. Фестивалът включва конкурсна програма, церемония по награждаването, звездна селекция, европейско кино, български заглавия, документални и късометражни филми. През 2019 г. ще се насладим на екранизации на произведения на Робърт Харис, Харуки Мураками, Артър Кларк, Станислав Лем, Камий Лоранс, Роберт Зееталер, Фредерик Бакман, Мирослав Пенков и много други. Биографични филми и документални ленти ще представят творци като Шекспир, Толкин, Казандзакис, Леонардо да Винчи, Стиг Ларшон, Вирджиния Улф и др. Има популярни заглавия като „2001: Космическа одисея” и „Толкин“, а има и такива, които най-вероятно ще имате възможност да видите само в рамките на фестивала. При толкова обширни теми и интересни произведения има за всекиго по нещо.

Точните дати на прожекциите може да видите ТУК.

Информация за цената на билетите, както и местата, откъдето може да ги закупите може да проверите ТУК.

Пълен списък на филмите, описание за всеки един и трейлър може да видите ТУК.

Тъй като няма да имам възможност да изгледам всичко, колкото и да ми се иска, се спрях на 16 заглавия. За съжаление предвид натоварения си график ще се радвам да видя и една четвърта от тях.  По долу прилагам личния си лимитиран списък с филми от програмата на фестивала, които съм си набелязала като интересни и които бих искала да изгледам:

Офицер и шпионин

Филмът е посветен на аферата „Драйфус” и е екранизация на романа на Робърт Харис. В ролята на Драйфус е Луис Гарел (Мечтатели). Участва също така Жан Дюжарден (Артистът).

Тази, която не съм

За да следи своя любовник Людо, Клер, 50-годишна учителка, създава фалшив фейсбук профил на 24-годишна жена. В главната роля е Жулиет Бинош (Шоколад)

Загадката Анри Пик

В библиотека, която съхранява отхвърлени ръкописи една редакторка открива роман, който смята за шедьовър. Заинтригува ме самата история.

Продавачът на вестници и цигари

Франц е младо австрийско момче от малко селце. Отгледан е от майка си, но един ден трябва да замине за големия град Виена, където да работи в магазин за вестници и цигари “Трафик”, чийто собственик е еднокрак герой от ПСВ – Ото. Сред мириса на пури и шумоленето на печатарска хартия той се запознава с различни клиенти, един от които е не кой да е, а самият Зигмунд Фройд. Всичко би било чудесно, ако не беше края на 30-те години и Свастиката не чукаше на австрийските порти. Тъй като съм чела романа, който хубав, а Зееталер има интересен стил съм любопитна да видя самата екранизация.

Изпепеляване

Това е екранизация по рaзказа „Горящият хамбар” от сборника „Изчезването на слона” на Харуки Мураками. Джонг-Су, гледа котката на едно момиче докато то е в Африка. Когато тя се завръща го запознава с Бен, мъж, обгърнат от мистерия, който има странно хоби.

Снимка с Юки

Филмът е екранизация по едноименния разказ на Мирослав Пенков. Разказва се за българин и японка, които се запознават в Канада и се женят, но за да започнат ин-витро процедури се завръщат в България. След един инцидент взаимоотношенията им и животът им вече не са същите.

Португалката

Разказва се за португалския живот на лорд фон Кеттен и неговата съпруга. Когато гледах трейлъра много ме грабна сценографията.

Вита и Вирджиния

Филмът историята за любовната връзка между писателката Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм.

Всичко е истина

Режисьор и главен герой е Кенет Брана, един от любимите ми актьори още от дете, който е и доктор по литература към Шекспировия институт в Бърнингам. Негов прочит за живота на великия английски автор веднага ме кара да го сложа в графата „за гледане“.

Толкин

Пропуснах биографичният филм за един от любимите ми писатели, когато се въртеше по родните екрани и затова искам да поправя този пропуск по време на фестивала. Всеки ми го препоръчва, харесвам актьорите и вероятно ще е много хубав.

Казандзакис

Филмът е по автобиографичния роман на Казандзакис – „Рапорт пред Ел Греко“. Той също е един от любимите ми автори и затова съм любопитна да видя това заглавие.

Сирано

Филм за това как Едмон Ростан написва героичната комедия „Сирано дьо Бержерак”.

Сладка бобена паста

Управителят на пекарна с магазинче за японски палачинки с плънка от паста от червен боб, наема странна, симпатична възрастна дама.

Песента на имената

Действието се развива на два континента в рамките на половин век. Съчетание от музика, ужаса на войната и човешки съдби. Признавам, че най-силно ме привлече режисьора – Франсоа Жирар, който стои зад камерата на „Червената цигулка“.

Защо творим: дилемата на стоножката (документален)

В продължение на 30 години режисьорът Херман Васке провежда разговори с над 50 носители на Нобелова нагрaда и „Оскар” като им задава един и същи въпрос: „Защо творим?“

Чернобилска молитва (документален)

Може да се досетите за какво става дума. След сериала Чернобил, вероятно ще е интересно допълнение. Филмът е по романа на Светлана Алексиевич.

Ако имате възможност и някое заглавие от програмата на фестивала Синелибри ви направи впечатление разнообразете октомврийските есенни дни с някоя и друга прожекция. Приятно гледане на всички!

 

Вижте още:

ABC Actors

Наградите „Еми“ 2019 – Победителите!

10 детски филма с есенна атмосфера