Chinatown (1974) / Китайски квартал (Чайнатаун)


ABC Actors – Джак Никълсън / Jack Nicholson

Оценка в IMDB: 8.2

Оценка в Rotten Tomatoes: 99% (критика) vs. 93% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Китайският квартал на Лос Анджелис крие своите тайни. Сред върволицата от хора, различни диалекти и действащи банди, този ареал от града носи славата на място, където всеки гледа да не се меси в работата на другия. Ако на полицията й се наложи да действа не е ясно дали това помага на жертвите или утежнява тяхното положение. Нещо като „Каквото се случи във Вегас, си остава във Вегас“, но в по-тъмни краски. Чайнатаун не е за всеки и може да нарани и най-добрия, дори Джак.

Частният детектив/ бивш полицай от Китайския квартал – Джейк Гитис (Джак Никълсън), е нает от една богата дама – г-жа Мълрей с цел да хване съпруга й в крачка и да разкрие скрития му любовен живот.  Въпросният Холис Мълрей (Деръл Зуерлинг) е главния инженер на отдела по водоснабдяване на Лос Анджелис. Гитис си върши съвестно работата и тъкмо, когато мисли, че случаят е приключен стават две неща: истинската г-жа Мълрей се оказва друга жена (Фей Дънауей, „Аризонска мечта“), а нейният благоверен съпруг трудно може да се открие.

Някои критици определят филма като обяснение в любов от страна на режисьора Роман Полански („Пианистът“) към жанра на филмите ноар. Атмосферата на 30-те, приглушената светлина, фаталната жена и специфичните ъгли на снимане са част от похватите използвани в лентата. На пръв поглед „Китайски квартал“ е типичен представител на този криминален жанр – добър детектив, опасна жена и ясно отличим злодей, но съкровището на филма е отвъд обвивката. Той е идеалната комбинация от много талантлив режисьор, интересен сценарий и превъзходен актьорски състав.

„Китайски квартал“ е вдъхновен от реални исторически факти, които не са от 30-те години, а от началото на века. Това са т.нар Калифорнийски водни войни, когато има спорове относно правата за водоснабдяване в долината. Сценаристът Робърт Таун („Филмата“) взима тези събития и ги пренася в друга епоха. За Мълрей се вдъхновява от реална историческа фигура – Уилям Мълхоланд, който е бил ирландски емигрант, суперинтендант и главен инженер на водните ресурси на Л.А. Проектът е замислен като трилогия, в която героят на Джак е главен герой. Първият филм е за водните войни, вторият е за петрола, а третият е щял да бъде за недостига на ресурси в Л.А. в края на 60-те години. След успехът на „Китайски квартал“, лошите отзиви при продължението – „Двамата Джейк“, което е режисирано от самия Никълсън, правят реализацията на третия сценарий невъзможна.

Джак е идеалният Гитис – харизма, излъчване, присъствие, бистър ум и хапливи реплики. Самият Таун изгражда героя с мисълта за Никълсън като актьорът, който трябва да го изиграе. Фей и Джон Хюстън са другите двама актьори, на които се дължи простият факт, че филмът е страхотен. Тя е енигматична, женствена, красива и мистериозна, Хюстън има смразяваща усмивка, хитър поглед и предизвиква желание у зрителя да го фрасне в лицето. Полански също има епизодична роля, която оставя своя белег в действието на филма.

Едва след като изгледах „Китайски квартал“ разбрах, че финалът, замислен от Таун е коренно различен и че намесата на режисьора довежда до крайния резултат. Трябва да се съглася с г-н Полански, че неговият избор за развръзка довежда до това филмът да не е просто поредната криминална драма, а да се превърне в класика. Финалната реплика, която се състои от 2 изречения е включена в доста класации за култови цитати от филми.

За едно нещо не съм напълно съгласна с критиците и това са възхвалите за музиката. Впечатлена съм, че Джери Голдсмит я пише само за 10 дни, но не бих я наредила редом до най-паметните мелодии от киното. Композиторът е работил по „Рамбо“, „Стар Трек“ и „Пришълецът“, но не знам защо е бил номиниран за Оскар точно за „Китайски квартал“ и не мога да изтананикам любовната мелодия от филма.

Крайният резултат е 11 номинации за Оскар, сред които една статуетка за оригинален сценарии, място в класацията на IMDB за топ 250 на филмите и паметна роля за Джак. Оказа се, че той дълго време е търсел съвместен проект с Полански и през 1974 г. желанието им се сбъдва. Това е последният филм на режисьора на американска земя. Мрачната криминална драма заслужава високите си оценки от критика и аудитория.

След като напуснах „Китайски квартал“, продължавам към следващото заглавие с Джак в проекта.

Вижте още:

Going in Style (2017) / Да напуснеш играта със стил

Reversal of Fortune (1990) / Обрат на съдбата

The Post (2017) / Вестник на властта