10 любими сериали за адвокати


За моя радост криминалните, съдебни и адвокатски сериали са много и мога да се насладя на битки в залата, разкриване/прикриване на престъпления и много любими актьори. През годините има доста заглавия, които могат да бъдат включени в класации – от продължилият над 10 години „Матлок“ през „Адвокатите от Бостън“, до, ако трябва да бъда честна, доста скучния и нелеп „Франклин и Баш“. Аз обаче си имам моя лична класация на сериали, които съм изгледала напълно или частично и които са ми били интересни, а надявам се ще бъдат и на Вас професионални и хоби любители на правото. Без определен ред, ето ги и тях:

  1. How to Get Away with Murder/ Как да ни се размине за убийство? (2014-)

Това е историята за професора по право Аналис Кийтинг (Виола Дейвис), нейните студенти и както виждаме в първи епизод на първи сезон – на един труп. Продуцент е Шонда Раймс, която стои зад „Анатомията на Грей“ и определено е сред успешните проекти на ABC. Виола е невероятна и ако трябва да съм напълно откровена заради нея изгледах първи сезон. До някъде проблем ми беше мудността в началото, което донякъде се спасява от ретроспекцията. Дори да нямате сили да минете всички 6 (към момента) сезона, интересно е да се види идеята и замисълът на сериала.

  1. The Good Wife/ Добрата съпруга (2009-2016)

В продължение на 7 сезона проследяваме живота и работата на Алиша Флорик (Джулиана Маргулис, „Спешно отделение“), която след като съпругът й (Крис Нот, Тузарят от „Сексът и Градът“) е компрометиран със скандал и свален от поста главен прокурор на Чикаго, тя е принудена да се завърне към адвокатското поприще. Маргулис е страхотна, сред екипа й има интересни персонажи, изиграни от Кристин Барански (Мамма Миа!) и Мат Кзакри („Момичетата Гилмор“).

  1. Damages/ Щети (2007-2012)

Това е второто участие на Глен Клоуз в сериал след „Щитът“ и е просто невероятна. Бях запленена от играта й, излъчването й и логично – от персонажа й. Накратко историята започва с кариерата на току-що дипломиралата се Елън Парсънс (Роуз Бърн), която започва работа за адвокатската-акула Пати Хюиз (Глен Клоуз) и навлиза не сома в работата й, но и в личния й живот. Първите сезони са страхотни, но след това сюжетът малко или много се разводнява.

  1. Ally McBeal/ Али Макбийл (1997-2002)

Ако трябва да съм честна, откъм адвокатска практика сериалът е по-скоро надолу в класациите в жанра. Основният му бонус е странния екип, изигран от много добри актьори, обърканите лични взаимоотношения и това, че успя да направи от толкова сериозна тематика нещо полу-пародийно полу-сериозно. Все едно „Сексът и градът“ среща „Закон и ред“. В сезоните зрителите проследяват личната и професионална история на Али (Калиста Флокхарт), която е адвокат в Бостън в един доста ексцентричен екип. Бон Джоуви също успя да се появи през сезоните. Също така това е един от любимите ми сериали като тийнейджър и нямаше как да го пропусна в класацията.

  1. Drop Dead Diva/ Паднала от небето (2009-2014)

По-ниската му оценка в IMDB според мен е незаслужена или поне се дължи на последните два сезона, които са слаби. Всичко започва с един инцидент. Дебора е красив модел, който има страхотен годеник – Грейсън (Джаксън Хърст), но внезапно загива в автомобилна катастрофа. След като прекрачва портите на Рая тя успява да измами пазителят им – Фред (Бен Фелдман) и душата й се връща на земята, но в тялото на Джейн (Брук Елиът) – блестящ адвокат, който обаче физически няма нищо общо с предишното й аз. Сюжетът се завърта около живота на новата Джейн и нейната кариера. Случаите са интересни, Брук играе много хубаво, а поддържащите актьори също са доста симпатични.

  1. The Practice/ Адвокатите (1997-2004)

Отново сме в Бостън, пак в адвокатска кантора, но сценарият е една идея по-тежък от „Адвокатите от Бостън“. Основният конфликт в сериала е за изборите, които правят адвокатите, сблъсквайки професионалната етика с личния си морал. В една от главните роли е Дилън Макдърмънт, който ни „ужаси“ в „Зловеща семейна история“, а лично аз харесвам в римейка на „Чудото на 34-та улица“.

  1. Better Call Saul/ Обадете се на Сол (2015-)

Действието на спинофът на „В обувките на Сатаната“ се развива 6 години преди появата на Сол в сериала. Премиерата му е с един от най-високите рейтинги. В ролята на Сол Гудмън е Боб Оденкърк и сериите проследяват неговия живот и работа. Хапливо, интересно и различно, така накратко мога да опиша впечатленията си от сериите.

  1. Law & Order: „Закон и ред“ всички варианти

 

Макар да ги слагам под един знаменател, защото съм изгледала всичките и ги смятам за много добри, точни и интересни, все пак имам някои леки предпочитания. Любимият ми е: Law & Order: Criminal Intent с участието на Винсент Д’Онофрио и Крис Нот (Тузаря). Това е най-интересният екип. Страхотно е, че действието не се разводнява с любовни флиртове и истории, а това, което разнообразява случаите са личните качества, настроения и морални преценки на героите. Сезоните са 10 и до края ми харесваха. На второ място поставям: Law & Order: Special Victims Unit. Отново добър екип, интересни случаи, но от време на време героинята на Оливия Бенсън ме дразнеше. На трето за мен е праотецът на поредицата: Law & Order. По-бавно действие, по-мудничко, не особено развити герои в началото, личи си, че опипват почвата и се подобряват в по-късните сезони и  спиноф проекти. Вариантът UK не ми е от любимите и затова не го поставям в личния топ три на „Закон и ред“

  1. Bull/ Бул (2016-)

Отново незаслужено според мен този сериал не е особено високо оценен в IMDB и това подвежда тези, които не са го гледали. След като видях 2 сезона мога да кажа, че е доста интересен. Концепцията е различна, тук не става въпрос само за добри адвокати, които са в поддържаща роля, а за психолози и анализатори, които много стриктно избират журито за съдебните процеси. Техниките, стратегиите и похватите, показани в сериала биха били доста любопитни на всеки, който е увлечен от магията на съдебния процес. Майкъл Уедърли (Военни престъпления) е отличен избор за Бул.

  1. Suits/ Костюмари (2011-)

Това сигурно е един от най-успешните сериали за адвокати през последните години. Тандемът Майкъл (Патрик Джей Адамс) и Харви (Гейбриъл Махт) е повече от чудесен! Сюжетът се фокусира върху работата на една правна кантора в Ню Йорк и нейния екип. Това, което го отличава още в първи сезон е, че един от костюмарите не е юрист по образование. В сезоните ще видите и съпругата на принц Хари – Мегън Маркъл.

Ако обичате този жанр сериали, но не сте пробвали някои от гореспоменатите – препоръчвам ви да си пуснете поне няколко серии и да ги проверите: интересни са, някои са нестандартни, а други са като по учебник. Приятно гледане! 😊

Вижте още:

Топ 10 на сериали за патолози

10 детски филма с есенна атмосфера

Пет филма с велосипеди