Heartburn (1986) / Горещо сърце


ABC Actors – Джак Никълсън / Jack Nicholson

Оценка в IMDB: 6.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 50% (критика) vs. 47% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 3/7

Добре, признавам си, исках да гледам нещо по-леко. Проектът е повече от чудесен и научавам много, но с ръка на сърцето, повечето филми, които ми попадат са тежки и от време на време искам за разтуха нещо по-така. Разглеждайки филмографията на Джак попаднах на романтичен филм с негово участие, в което си партнира не с кого да е, а с една от любимите ми актриси – Мерил Стрийп. Какво пък! Пуснах си го и… изгубих следващите два часа от живота си.

„Горещо сърце“ разказва историята на Рейчъл (Мерил Стрийп) и Марк (Джак Никълсън). И двамата са журналисти, тя пише статии на кулинарна тематика, а той – за нещата от живота. Тя има един неуспешен брак зад гърба си, а той – е известен женкар. Но, съдбата има своята дума и двамата се влюбват и решават да скрепят чувствата си с клетва. Чудене, камбани, местене в друг град, нов дом и тик-так задава се нов член на семейството. Въпросът е дали бракът на Рейчъл и Марк ще издържи?

Не знам как се е получил последвалият катастрофален продукт, но истината е, че филмът не струва. Даже беше леко мъчително да гледам толкова добри актьори, които дават всичко от себе си за един посредствен сценарий. Историята не е нищо особено, развитието на сюжета е предсказуемо по последната точка, няма никакви запомнящи се реплики или проникновени мисли за любовта, приятелството, съжителството или брака. Поуката е „Вълкът кожата си мени, но нравът – не“ и това е в общи линии.

Учуди ме лошият резултат от страхотния екип, който работи по  „Горещо сърце“. Режисьор на лентата е Майк Никълс, чието дело са страхотни истории като „Абсолвентът“, „Отблизо“ и „Кой се страхува от Вирджиния Улф“. Самият филм е екранизация по едноименния роман на Нора Ефрон, която е и сценарист. Това е дамата вдъхновила Том Ханкс да напише книгата си за пишещите машини и дала на публиката романтични истории като „Когато Хари срещна Сали“ и „Безсъници в Сиатъл“. Освен неотразимите Джак и Мерил, може да видите любими познати лица като Джеф Даниелс (Китът и сепията), Стокард Чанинг (Брилянтин), Катрин О’Хара (Сам вкъщи) и дори една епизодична поява на младия Кевин Спейси (K-Pax). Дори самият Милош Форман има поддържаща роля (режисьорът на Амадеус, Полет над кукувиче гнездо).

Няма как след всички тези чудесни творци да не остана разочарована от крайния резултат. Почти липсваше чувство за хумор, а това някак се очаква от една драма за реалния живот, особено, когато са намесени взаимоотношенията между мъжа и жената. Импровизираните музикални изпълнения на Никълсън и Стрийп са нелепи, главно заради него. Нямаше химия между двамата актьори, въпреки опитите им да пресъздадат такава. Въобще липсите са повече от стойностните моменти в „Горещо сърце“. Дори не искам да започвам с очевидните грешки свързани с раждане, бременност и тн. Да, знам, че не е документален филм и не – не очаквам едно към едно предаване на всичко. Но дори неопитното око ще се зачуди как така Мерил тича бързо в напреднала бременност, блъскайки корема си в перилата не метрото без да усети дори лек дискомфорт.

Единствената ми положителна оценка от изгледаното е за Джак и Мерил, защото дори в една блудкава история, без стойностни диалози те успяват да дадат най-доброто от себе си и благодарение на това филмът се гледа, но нищо повече.

Въпреки разочарованието си от този филм от 80-те, това не променя цялостното ми чувство на екстаз от филмографията на Джак Никълсън. Той е невероятен и макар да има своите върхове и спадове, в повечето случаи те се дължат на обкръжаващите го обстоятелства. Чао Джак и здравей буква „О“!

Вижте още:

Shoot the Moon (1982) / Застреляй луната

Reversal of Fortune (1990) / Обрат на съдбата

Before Midnight (2013) / Преди полунощ