Zorba the Greek (1964) / Зорба Гъркът


ABC Actors – Антъни Куин / Anthony Quinn

Оценка в IMDB: 7.7

Оценка в Rotten Tomatoes: 78% (критика) vs. 87% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

по едноименния роман на Никос Казадзакис

За втори филм в проекта с Антъни Куин се спрях на „Зорба Гъркът“ – роля, която се смята за върхова в кариерата на актьора и за недостатъчно оценена от критиката. Сюжетът е екранизация на известния роман на Никос Казандзакис. Филмът има седем номинации за Оскар, от които грабва три, за съжаление по време на церемонията Антъни остава с празни ръце, тъй като не успява да победи конкуренцията – Рекс Харисън и „Моята прекрасна Лейди“. „Зорба Гъркът“ има огромен успех, както от финансова, така и от чисто културна гледна точка. С вложени по-малко от милион, той достига до печалби от над 20 милиона в световен мащаб. Танцът на Зорба, който е финал на лентата се превръща в музикален феномен и опростеното сиртаки се играе както от професионалисти, така и от любители по време на сватби. В един период дори популярната марка „Зара“ носи името на „Зорба“. Бродуей също ликува и през 1968 г. претворява лентата на сцена, а през 80-те години част от оригиналния актьорски състав, включително Антъни Куин го изиграват пред публика. Критиката леко се муси, но зрителите ликуват и са влюбени в освободения, харизматичен и човечен Зорба.

Историята започва на едно пристанище, където типичен англичанин – Базил (Алън Бейтс, „Влюбени жени“), изглеждащ напълно не на мястото си сред колорита на гръцкия народ се сблъсква с първичния и неподправен Зорба (Антъни Куин). Гъркът харесва англичанина и предлага услугите си, тъй като може и разбира от всичко. Базил е писател, който страда от липса на вдъхновение, няма особени доходи и му предстои да се опита да извлече полза от наследствен имот на остров Крит. Двамата сякаш са се намерили и макар уклончиво англичанинът взима Зорба на работа при себе си. Когато пристигат на остров Крит мъжете трябва не само да накарат една мина да заработи, но и да вкарат в прав път личния си живот. Там именно съдбите им се преплитат с тези на две коренно различни жени – гордата Вдовица (Ирене Папас, „Електра“) и Мадам Хортензия (Лила Кедрова, „Наемателят“) – някога популярна жена сред военните, но вече застаряваща красавица. Всичко това се развива на фона на красивия остров, странното му населения, културните различия и музиката.

Сценарист, продуцент и режисьор на „Зорба Гъркът“ е Михалис Какоянис, който е известен в Гърция с работата си върху „Електра“ и „Нашата последна пролет“. В света на киното обаче той получава най-голямо признание с реализирането на екранизацията по едноименния роман на Казандзакис. В нелеката задача той се осланя на невероятния музикален талант на Микис Теодоракис и на прекрасния актьорски състав. Още в началните надписи освен екипът на филма е отправена и специална благодарност към населението на остров Крит. Това не е случайно, защото обикновените хора имат специално място в сюжета. Особено силно се откроява една сцена, при която две баби чакат като хиени близо до смъртния одър на една жена. Според някои критици Какоянис е загубил нишката или е направил филма прекалено дълъг. Без да съм чела книгата, не открих нищо подобно. Възможно е те да правят съпоставки с романа, но за един необременен с подобна информация ум и от чисто кинематографска гледна точка историята е идеална каквато е. В черно-бели краски е не само лентата, но и обществото. Режисьорът си играе с вниманието на зрителите. Има една сцена с криене на коза, която към края на филма се повтаря, но в далеч по-брутален прочит.

Антъни Куин не е първоначалният избор за Зорба. Ролята първо е била предложена на Бърт Ланкастър, но той я отхвърля. Съжалявам за Бърт, но се радвам, че е станало така. Човек трудно би си представил по-подходящ избор от Куин за този персонаж. Той не изиграва героя, той буквално го преживява. Зорба е луд, чудак, интересен, проникновен, неподправен, оптимист, въобще той е като бомба със закъснител. Както самият герой отбелязва – танцува и когато сърцето му е покрусено, и когато ликува. Житейската му философия е простичка – „животът е тревога“, затова човек трябва да се впусне в неприятностите с главата напред. По време на снимките Какоянис и Куин често водят спорове на снимачната площадка, защото актьорът излиза извън рамките на сюжета и трудно могат да го контролират. Такъв е и самият Зорба – свободен дух, който може да промени живота на всеки. Прототипът на героя е базиран на реално съществуваща личност – Георгиос Зорбас, който е бил миньор и гръцки революционер и когото Казандзакис лично е познавал.

Като персонаж англичанинът не е особено интересен. Сигурно на Бейтс му е било трудно да играе толкова вдървено, но това е търсен ефект, тъй като той трябва да е пълна противоположност на жизнения Зорба. Особено впечатляващо е изпълнението на Лила Кедрова като Мадам Хортензия. Не бих казала, че в съвместните сцени със Зорба тя засенчва Куин, както споменават някои критици, а по-скоро му е достоен партньор на екрана. Хортензия е затворена в своя сапунен мехур и Зорба успява да й даде едничката радост – да поддържа нейните фантазии. Дълбоко наранена, изгубена и живееща в миналото, Хортензия привлича зрителите със своята уязвимост. Не само Зорба иска да я закриля, но и тези пред екрана.

„Зорба Гъркът“ е прекрасен филм със запомнящи се сцени, реплики и култови персонажи. Гръцкото общество също е показано без маска. В един момент е способно да линчува, а в друг да се чукне за наздраве с някой от опонентите си. Краят на филма е особено красив – двама мъже танцуват на плажа, сякаш са единствените нормални в един откачен свят.

 

Вижте още:

La Strada (1954) / Пътят

The Fisher King (1991) / Кралят на рибарите

24 декември: Животът е прекрасен /It’s a Wonderful Life (1946)

Едно мнение за “Zorba the Greek (1964) / Зорба Гъркът

  1. Екатерина Шопова каза:

    Може би филмът е интересен, но прототипът и първообраз на главният герой се е хвалил, че е убивал грозни хора. Тези хора са имали деца, които сега са мои приятели, които са останали живи. Уверявам ви, че по интелигентна и красива нация от българите няма. Карнегиевата анкета не е дописана.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s