Коледен Календар – Музика от филми


Не е нужно да сте като мен, нито да ме съдите, но съм от тези пощурели елфски души, които обичат Коледа. Празникът в цялата му красота, помпозност, истерия и натруфеност. От лигавите филми до коледните песни – душата ми танцува щуро и щастливо. Не защото винаги Коледа е бил изпълнена с щастие за мен и не защото обичам подаръци, което е факт, но не е смисълът на празника, а защото когато завали снега виждам отново бял лист пред себе си. Tabula rasa и идва новата година. В рамките на 30 дни освен равносметка, се потопявам в усещането за уют, щастие и благодарност, докато стигна до любимият си ден от годината – Бъдни вечер. Задължително нещо се обърква, храната не е готова на време, някой закъснява, препускам и се чудя дали и тази година ще успеем да го отбележим, но накрая – великата въздишка, лицата, озарени от щастие и чашата студено боле в ръка ми казват, че всичко си заслужава.

Изминалата прекрасна филмова година ще я изпратя с един Коледен Колендар, като тази година темата ще е музика. Не става дума за цели саундтраци или за задължителните емблематични парчета, по-скоро съм подбрала песни, които като мелодия или сцена са свързани с филма, от който са. Някои са само нежни звуци, други са с добре познати текстове, а трети – разсмиват с глас.

1 декември:

„Somewhere in My Memory“ – Джон Уилямс от „Сам вкъщи 1″/ Home Alone 1 (1990)

„Сам вкъщи“ е любим коледен филм на малки и големи, почти няма година, когато да не си го пусне човек, а и дори да иска да го избегне – ще го дават по някой от телевизионните канали. Това е историята на 8-годишният Кевин, който има голямо и щуро семейство, не е нито първороден, нито изтърсак и за поредна година е лудница преди празниците покрай семейната почивка. Тогава той си пожелава да е сам и желанието му се сбъдва – той е забравен вкъщи. Докато другите са във Флорида, той разполага с цялата къща за себе си, но това не означава, че ще страни от неприятности. Режисьор на филма е Крис Кълъмбъс („Хари Потър и Стаята на тайните“), а сценарист е Джон Хюз, който завладя цяло поколение с The Breakfast Club (Клуб „Закуска“). В главната роля е Маколи Кълкин.

Саундтракът на „Сам вкъщи“ е дело на невероятния Джон Уилямс. Любопитен е факта, че той не е бил първият композитор на филма, защото продецунтите дори не са смеели да се надяват човек от неговия ранг да бъде привлечен за проекта. Уилямс обаче вижда пробни кадри от филма и е омагьосан от историята, с което бива и спечелен. Музиката към филма, както и водещата тематична песен: „Somewhere in My Memory“ („Някъде в паметта ми“) получават номинации за Оскар. Разминават се със статуетката, който отива при „Танцуващият с вълци“ и „Дик Трейси“ – „Sooner or Later“ („Рано или късно“).

Когато питат Уилямс как е измислил песента, той отговаря, че е търсел мелодия, която да върви като фон през целия филм и тя се появила в главата му. И наистина фрагменти от нея звучат по време на целия филм. Популярността й е толкова голяма, че се изпълнява от хорове и оркестри по целия свят.

Вижте още: 

Коледна Drinking game – филми

1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)

2 декември: Елф/Elf (2003)

2 мнения за “Коледен Календар – Музика от филми

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s