2 декември – Baby it’s cold outside


Декември е, студът най-после дойде, а с него и един обичан хит, който става част от Коледния Календар – Музика от филми.

„Baby, it’s cold outside “ – композитор Франк Лесер от „Дъщерята на Нептун“/ Neptune’s Daughter (1949)

„Baby it’s cold outside “ изминава дълъг път преди да се появи на големия екран. Песента е дело на композитора Франк Лесер, който заедно с половинката си бил канен често на партита в Холивуд през 40-те години, за да забавлява гостите. През 1944 г., когато той и половинката му – Лин Гарланд, организирали тържество пос случай новият си дом те изпълнили „Baby it’s cold outside“, с което искали да подканят гостите, че трябва да приключват с тържеството и да си отиват у дома. Това, което не очаквали е фурорът, който песента пожънала. След тази случка те станали незаменими гости на холивудските партита.

Когато през 1948 г. Лесер продал правата на песента на MGM, жена му била бясна и казала, че това било равносилно на изневяра. Така „Baby it’s cold outside“ става част от саудтрака на романтичната комедия „Дъщерята на Нептун“ (Neptune’s Daughter), която излиза през 1949 г. Песента получава и награда Оскар, става истински хит, а популярността й я превръща в коледна класика, въпреки, че филмът, от който е няма нищо общо със зимата.

Мелодията се изпълнява от дует: мъжката партия е „Вълкът“, а дамската – „мишката“. Двамата герои водят разговор помежду си като мъжът се опитва да придума дамата да остане през нощта, но тя отказва, тъй като се страхува какво биха казали хората. Миналата година песента стана част от разгорещен спор относно съдържанието си. Поради обвинения в сексизъм, пропагандиране на насилие и сексуален тормоз няколко радио станции я изхвърлиха от споите празнични плейлисти.

Във филма „Дъщерята на Нептун“ „Baby it’s cold outside“ е изпълнявана два пъти. Първо от дуета на Рикардо Монталбан и Естер Уилямс, където той я убеждава да остане, а след това в пародиен вариант – от Бети Гарет и Ред Скелтън, когато дамата иска мъжът да прекара вечерта с нея. Филмът е мюзикъл и романтична комедия в едно. Историята се завърта около пристигането на южно-африкански отбор по поло в града. Фирмата за бански костюми „Нептун“, в която работи Ийв иска да се възползва от възможността и да се рекламира. Когато тя споделя новото бизнес начинание със сестра си – Бети, втората вижда възможност да си намери потенциално гадже. В сюжета се намесва елемент на объркани самоличности, комични ситуации и един обигран сваляч. Макар и да не блести с голяма доза оригиналност, „Дъщерята на Нептун“ дава на публиката „Baby it’s cold outside“ и с това остава в историята на коледните песни.

Вижте още:

Коледна Drinking game – филми

2 декември: Елф/Elf (2003)

1 декември: Коледни хроники/ The Christmas Chronicles (2018)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s