3 декември: Do you want to build a Snowman?


„Песента, която можеше и да не види бял свят“ би било удачно подзаглавие, тъй като тъжната и нежна мелодия, изпълнява от принцеса Ана е прекалено тежка от емоционална гледна точка, но е прекрасно допълнение към  Коледния Календар – Музика от филми.

„Do you want to build a Snowman?“ – КОМПОЗИТОРи са робърт лопез и кристин-андерсън лопез ОТ „Замръзналото кралство“/ frozen (2013)

Жестоката истина за моята кино душа е, че всъщност филмът, който съм гледала най-много пъти през живота си е „Замръзналото кралство“ и то не от любов към историята, а към едно къдрокосо малко момиченце, което е „истинската Елза“. Когато филмът излезе през 2013 г. надали създателите му са предполагали в какъв културен феномен ще се превърне. За месеци той разби боксофисите и достигна печалби от над 1.2 млрд. долара. Филмът грабна Оскар, както и песента „Let it Go“, която е не просто хит, а сигурно междугалактически феномен. Има дори цяла плейлиста в спотифай посветена на тази песен, в която тя е преведена и изпълнява на десетки езици.

„Замръзналото кралство“ разказва за две сестри, които са принцеси на Арендел. Елза е по-голямата и има магически сили, която вледеняват, а Ана е по-малката и не притежава подобни способности. Като малка Елза наранява Ана без да иска и прекарва следващите години в безуспешни опити да контролира силите си, затворена в една стая, далеч от сестра си. При трагичен инцидент родителите им умират и когато Елза навършва пълнолетие е време да заеме престола на Арендел. Дали е готова и дали двете сестри ще успеят да се сближат повторно?

„Замръзналото кралство“ има и един друг голям хит, който остава в сянката на „Let it Go“ и това е – „Do you want to build a Snowman“ („Искаш ли да се направим Снежен човек?“), който може да чуете още в началото на филма. Песента е представена като монолог от страна на принцеса Ана, която се опитва да накара по-голямата си сестричка, да си поиграе с нея. Песента можеше никога да не види бял свят и дълго време Студио Дисни са искали да я изрежат от лентата. Причините са, че шефовете са смятали, че е твърде сложна и тъжна, за да се приеме от младата аудитория. Когато правят пробните прожекции на филма, в които е включена и тази песен, служителите на Дисни се влюбват в нея и застават твърдо зад убеждението, че без нея „Замръзналото кралство“ няма да е същото. Тъй като по време на песента самата Ана пораства за записът й са използвани гласовете и на трите актриси, които я озвучават – като малка, като тийнейджър и като вече порасналата принцеса. Също така може да се забележи, че в началото на мелодията двете сестри носят дрехи в светли нюанси, но с отдалечаването една от друга и последният куплет – роклите им вече стават в по-тъмни краски.

След излизането на филма един от феновете прави своя версия, която включва в клип накрая на историята, когато Ана е замръзнала и този път този рефрен се пее от Елза. Това разпалва някои дискусии по темата, но когато режисьорът е запитан- защо не са го направили така, той отговаря, че моментът е прекалено емоционален и не би било редно да пеят. Голяма част от критиците също е завладяна от тази нежна мелодия. Някои я наричат – „най-добрата песен“ от филма, а други я величаят като „класика“. Тя оглавява не една и две класации, а в Япония е платинен хит. След излизането на „Дедпул 2“ обаче стана ясно, че основната мелодия е „леко “ открадната от песента „Papa, Can You Hear Me?“, която е от филма „Йентъл“, където се изпълнява от Барбара Стрейзанд. Дали е така не е ясно и няма единно мнение, но ако ви е любопитно може да си пуснете да чуете и двете.

Едно е сигурно – – „Do you want to build a Snowman“ се превърна в коледен хит и с радост се пее от хиляди малки момиченца по света.

Вижте още:

Очаквайте скоро! Christmas Movie Advent Calendar

3 декември: Коледата на Анджела/ Angela’s Christmas (2017) – късометражен

2 декември – Baby it’s cold outside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s