5 декември: “Christmas Time Is Here”


Няколко поколения са израснали с историите за Фъстъците, Чарли Браун и Снупи. През 1965 г. студиото рискува и пуска специален филм на коледна тематика, който е един от първите такива в тв история на САЩ. Освен чувството за хумор, посланията и историята, това, с което Коледата на Чарли Браун остава е песента “Christmas Time Is Here” (Коледа е тук), която е част от Коледния Календар – Музика от филми.

„Christmas Time Is Here“ – на композитора Винс Гуралди ОТ „КОЛЕДАТА НА ЧАРЛИ БРАУН“/ a charlie brown christmas (1965)

„Пийнътс“ или „Фъстъците“ оживяват за първи път през 1950 г. под молива на американския карикатурист Чарлс М. Шулц. Във върха на своята слава историите са отпечатвани в над 70 държави и са четени от повече от 300 млн. души. Поредицата е наследник на други карикатури излизали под името „Little Folks“ (букв. „малки хора“). Не карикатуристът, а художествения синдикат решава, че „Фъстъците“ е чудесно заглавие за новата поредица. Шулц изобщо не харесва това име и даже мисли, че не отговаря на достойнството на неговите истории.

Главният герой на „Пийнътс“ е Чарли Браун и е вдъхновен от живота на самия карикатурист. Той е симпатичен, инатли и често се поддава на своите страхове и слабости. В „Коледата на Чарли Браун“ (1965) героят е депресиран, защото цялата празнична атмосфера е много комерсиална. Придирчивата Луси, по-голямата сестра на Лайнъс и Рирън, му предлага да режисира училищната пиеса и Чарли е решен да напомни на всички какво всъщност е значението на коледа.

Саудтракът на „Коледата на Чарли Браун“ е смес от джаз и класически коледни песни. „Christmas Time Is Here“ е специално създадена за филма. Дело е на композитора Винс Гуралди. Изпълнява се от детски хор към епископалната църква „св. Павел“ от сан Рафаел, Калифорния. През 2007 г. тя е почетена с място в Залата на славата на наградите Грами, а Библиотеката на Конгреса я включва в националния регистър като песен с „културно, историческо и естетическо значение“.

Вижте още: 

3 декември: Do you want to build a Snowman?

5 декември: Ще бъда вкъщи за Коледа/I’ll Be Home for Christmas (2016)

Коледна Drinking game – филми

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s