7 декември: Believe


„Полярният експрес“ е компютърна анимация от 2004 г. дело на Уилям Бролис младши и Робърт Земекис. Във филма той отново си партнира с Том Ханкс, който е one-man show, т.е играе почти всички роли – той е главния герой, кондуктора, скитника и още много други. Някой го наричат прекалено сериозен и мрачен, а според други – е филм, който напомня за духа на Коледа. Приказката е много интересна и хубава. Сюитата и песента „Believe“ са чудесна добавка към Коледния календар – Музика от филми.

Believe – композитор Alan Silvestri от „ПОЛЯРНИЯ ЕКСПРЕС„/ „The Polar Express“ (2004)

Главният герой в „Полярният експрес“ е едно момче, което на Бъдни вечер се приготвя за сън както всяка година. Разликата е, че той вече силно се съмнява в съществуването на дядо Коледа, вълшебствата и въобще във всичко свързано с празника. Не щеш ли пред вратата на дома му спира внушителен влак – „Полярният експрес“, от който слиза кондуктора (Том Ханкс) и му казва, че е сред списъка с пътници, тъй като тази година не е писал писмо до белобрадия старец, не е ходил при дядо Коледа да си поръча подарък и което е най-ужасно – казал е на сестричката си, че не съществува. По всичко си личи, че момчето е в списъка с „naughty“ (непослушни) деца. Само че Полярният експрес не е като поправителен пътуващ дом за невярващи деца. В него има всезнайковци, деца лишени от подаръци, истински вярващи хлапета, въобще цяла палитра от деца по пижамки и халати, отправили се към Северния полюс да видят старта на Коледа и как добрият старец потегля с шейната. С тръгването на влака започват приключенията на децата в навечерието на празника.

Саудтракът на „Полярният експрес“ е създаден от Алан Силвестри. Той е от известните композитори от Холивуд и неговите мелодии са ви познати от филми като „Завръщане в бъдещето“, „Форест Гъмп“ и „Корабокрушенецът“. Към музиката в „Полярният експрес“ той подхожда с много нежност. Докато слушате музика усещате как композиторът е уловил играта на снежната виелица, бързите и ритмични движения на влака и скритите мечти на децата. Главната песен – „Believe“ (Вярвай) е номинирана за Оскар през 2005 г.

Вижте още:

9 декември: Полярен експрес/The Polar Express (2004)

3 декември: Do you want to build a Snowman?

3 декември: Коледата на Анджела/ Angela’s Christmas (2017) – късометражен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s