9 декември: White Christmas


Навън има пелена, за съжаление не от сняг. Сигурно всеки днес също като мен се е опитвал да се добере час по-скоро вкъщи и да залости вратата. Размечтах се за снежна, ясна и красива коледна картина, а не за пост-апокалиптичен смог. За да разсея фините прахови частици, се утеших с „White Christmas“ и я допълних към Коледния си календар – Музика от филми.

„White Christmas“ – в изпълнение на Бинг Кросби от „ХОЛИДЕЙ ИН“/ „Holiday Inn“ (1942) и „БЯЛА КОЛЕДА“/ „White Christmas“ (1954)

„White Christmas“ е написана през 1942 г. от Ървинг Бърли. Ако името ви е познато, това не е случайно, защото този композитор има над 800 песни в репертоара си и е създал 19 мюзикъла. Негови парчета изпълняват Даяна Рос, Барбара Стрейзанд, Франк Синатра, Луис Армстронг, Джуди Гарланд и др. Има известен спор точно кога Ървинг пише песента, но най-вероятно това е било през един топъл уикенд във Флорида. Когато дава на своята секретарка да я препише, скромно отбелязва – „Това е не само най-добрата песен, която съм писал, но и най-добрата песен, която съществува“. Оказва се напълно прав, защото това е най-добре продаваният сингъл – над 50 млн. копия. Също така тя заема второ място в друга класация – „Песните на века“.

Най-известното й изпълнение е на Бинг Кросби, който за първи път я пее през 1941 г. През годините отношението му към нея се променя. Един от най-ярките му спомени е от 1944 г., когато я пее пред американски войници, а няколко дни по-късно не малък брой от тях загиват в Арденската офанзива. По-късно в кариерата си, той започва да й се дразни, също както Конан Дойл на Шерлок. Веднъж дори казва, че и гарга може да я изпее. През 40-те и 50-те години обаче тя става част от саундтрака на два коледни филма, и двата – с участието на Кросби, и двата пъти – песента се изпълнява именно от него.

Целият саундтрак на „Холидей Ин“ е дело на Ървинг Бърли и реално „White Christmas“ е създадена за този филм. Академията не пропуска да я отличи и през 1943 г. тя получава Оскар. Първоначално са мислели актрисата Марджъри Рейнолдс да я изпълни сама, но в крайна сметка тя прави дует с Кросби. Историята в „Холидей Ин“ разказва за една страноприемница, която работи само по празниците. Двама от изпълнителите й са запленени от новото попълнение – чаровна млада дама.

Филмът „White Christmas“ разказва историята на бойните приятели Боб Уолъс (Бинг Кросби) и Фил Дейвис (Дани Кей), които след края на Втората световна война започват един успешен мъжки дует и изнасят представления из цялата страна. След едно техните представяния в слънчева Флорида те срещат сестрите Бети Хейнс (Розмари Клуни) и Джуди Хейнс (Вера Алън), които привличат вниманието на двамата мъже. След няколко перипетии, четиримата се озовават във Вермонт, където сестрите са наети за зимния сезон да дават представления. Емоционалното изпълнение на Кросби в този филм е базирано на спомена от Втората световна война, за който стана дума малко по-нагоре. Това прави песента, както и моментът от филма още по-хубави и ценни.

Вижте още:

6 декември: Бяла Коледа/White Christmas (1954)

9 декември: Полярен експрес/The Polar Express (2004)

2 декември – Baby it’s cold outside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s