10 декември: Carol of the bells


Навън продължава да е призрачно и не особено приятно. Сякаш от сенките нещо може да се протегне и да те сграбчи… Песента, на която се спрях за Коледния календар – Музика от филми, е класическа, но е част от саунтрака на малко страшен коледен филм…

Carol of the bells – на композитора Микола Дмитрович Леонтович от „Крампус“/ Krampus (2015)

Навечерието на Първата световна война, Украйна, един композитор има за задачата да създаде песен, базирана на традиционния фолклор. Резултатът е акапел, на няколко гласа, за предпочитане, изпълняван от младежи, който макар и да има положително значение, има и леко мрачно звучене. В пре-християнския период Украйна е празнувала Нова година през април. Оригиналът, вдъхнал живот на камбаните, е със заглавие – „Щедрата“ и се пее за лястовичка, който пристига в един дом, за да възвести, че годината ще е благодатна. Микола Леонтович се вдъхновява от това и създава – „Щедра вечер“, песен, с която да се отбележи Новата година през януари.

За първи път тя е изпълнена от киевски студенти през 1916 г., но с годините нейната популярност угасва в Украйна, особено след окупацията от СССР. Преди това обаче, още през 20-те години националният хор на страната я изпълнява в САЩ и така е пренесена в Новия свят. Американският композитор Петър Вилховски й прави популярния и познат и днес аранжимент. Новият й вариант се изпълнява за първи път по време на голямата депресия, а през 1936 г. Вилховски я патентова. До днес тя има повече от 100 различни записа и се включва към редица саундтраци и албуми.

Един от филмите, от които е част е – „Крампус“. Мрачната история на едно семейство, което се събира в навечерието на Коледа, но явно не са били особено добри и ги посещава не добрият стар св. Никола, а неговата мрачна версия. В лентата участват Адам Скот („Големите малки лъжи“) и Тони Колет („Мис Слънчице“).

Крампус е антропоморфна фигура от централноевропейския фолклор. Наполовина е коза, наполовина е демон. Вярва се, че през коледните празници, той наказва децата, които са били непослушни. Описван е като космат и черен, с много дълъг език. Носи със себе си окови, на които са закачени звънчета, а в ръката си държи брезови клони или камшик. Също така има голям кош на гърба си, в който прибира тези, които не са слушали. Внимавайте да не зазвънят звънчетата…

Ако искате да чуете песента в по-лек и оптимистичен коледен филм – пуснете си „Сам вкъщи“. Джон Уилямс не е пропуснал да я включи към саундтрака.

Вижте още:

4 декември: Santa Claus Is Back in Town

10 декември: Коледа в Кънектикът/Christmas in Connecticut (1945)

15 декември: Сам вкъщи/Home Alone (1990)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s