12 декември: Sleigh Ride


Винаги е чудесно, когато открия класическа коледна песен в иначе не особено добър празничен филм. „Елф“ не е моята представа за забавление и настроение, но гласът на Ела прави всичко да звучи по-добре, отколкото е. За Коледния календар – Музика от филми – закачливо коледно парче в изпълнение на мадам Фицджералд.

Sleigh Ride / Santa Claus Party Medley – в изпълнение на Ела Фицджералд от „ЕЛФ“/ „Elf“ (2003)

Песента „Sleigh Ride“ е писана в продължение на близо 2 години. Първият й запис е само инструментал. През 1949 г. тя става част от саундтрака на уестърна „Улиците на Ларедо“. От 1950 г. датира първият й вокален запис в изпълнение на триото Сестри Андрюс. След тях доста певци правят нейни кавъри, най-известният от които е на Джони Матис. През годините най-популярната инструментална версия остава първата от 50-те години, записана под диригентството на Лерой Андерсън. Съжгласно американската радио класация „Sleigh Ride“ е една от най-популярните коледни песни в периода 2009–2012 г.

В „Елф“ едно сираче – Бъди (Уил Фарел), попада в чувала на дядо Коледа и се озовава на Северния полюс, където е осиновен от един от елфите – Татко Елф (Боб Нюхарт, проф Протон от „Теория за големия взрив“). Когато пораства Бъди разбира, че не е елф, а човек и че биологичният му баща – Уолтър (Джеймс Каан, „Лас Вегас“) живее в Ню Йорк, но е в списъка на „лошите деца“. Въоръжен с безкраен ентусиазъм и несломим коледен дух Бъди се отправя на пътешествие към този нов и голям град, за да се запознае с баща си. Прекрасният и чувствен глас на Ела зазвучава, когато Бъди е изгонен от биологичния си баща.

„Sleigh Ride“ е страхотен празничен хит, който носи настроение и описва страхотна зимна приказка.

Вижте още:

12 декември: Непослушен или добър/Naughty or Nice (2012)

2 декември: Елф/Elf (2003)

Коледна Drinking game – филми

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s