14 декември: You’re a Mean One, Mr. Grinch


Коледа не се харесва от всички. Един от емблематичните примери е Гринч. Популярен герой от книгите на Доктор Сюс. Той става и нарицателно за всеки, който е срещу коледната украса, приповдигнатото настроение и цялата патаклама около празника. За Коледния календар – Музика от филми – едно малко различно парче.

“You’re a Mean One, Mr. Grinch” – в изпълнение на Търл Артър Рейвънскрофт от „КАК ГРИНЧ ОТКРАДНА КОЛЕДА“/ „How the Grinch Stole Christmas“ (1966)

Оригиналът на “You’re a Mean One, Mr. Grinch” е създаден за анимацията от 1966 г. – „Как Гринч открадна Коледа“. Текстът е на самия Доктор Сюс, а музиката е дело на композитора Албърт Хейг. Песента описва Грич като дяволит, миришещ, неприятен, проклет и много подобни епитети и метафори. Персонажът се озвучава от Борис Карлоф, но той не може да пее. Въпреки това името на истинския изпълнител – Рейвънскрофт първоначално остава мистерия и всички си мислят, че пее Карлоф. Откакто песента излиза се правят доста нейни кавъри, включително и от актрисата Сабрина Карпентър, заедно с цигуларката Линдзи Стърлинг.

Телевизионният филм „Как Гринч открадна Коледа“ е базиран на книгата на Доктор Сюс. Историята разказва именно за този опит на главния пакостник, който краде от градчето Хулвил и отнася всичко в планината, която е разположена наблизо. Там е неговата пещера и главна база. Негов верен спътник е кучето му – Макс, което е очарователно. Със своята постъпка Гринч се надява, че е провалил Коледа и всички ще са нещастни, но жителите на Хулвил ще му покажат, че този ден е нещо повече.

През 2000 г. се направи пълнометражна версия на филма с участието на Джим Кери. Миналата година излезе нова анимация – „Др. Сюс: Гринч“/ „Dr. Seuss’ The Grinch“. Тя съдържа няколко песни, включително „You’re a Mean One, Mr. Grinch“, която има нов аранжимент, дело на Дани Елфман.

Вижте още:

14 декември: Гордост, предразсъдъци и имел/Pride, Prejudice and Mistletoe (2018)

18 декември: Чудната петорка /Rise of the Guardians (2012)

5 декември: “Christmas Time Is Here”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s