17 декември: Fairytale of New York


Една от песните, която се смята за класически коледен химн, може да се нарече и пиянски химн. Когато излиза през 1987 г. никой дори и не подозира колко известна ще стане и че ще се свърже с коледната тематика. Въпреки скептицизма, тя оборва всички и е прекрасна добавка към Коледен календар – Музика от филми.

„Fairytale of New York“ – в изпълнение на the Pogues и Кристи Маккол от „ПОСЛЕПИС: ОБИЧАМ ТЕ“/ „P.S. I Love You“ (2007)

Както други коледни хитове и „Fairytale of New York“ е писана в разгара на юлските жеги. Тя нямаше да види бял свят ако не е бил един бас между продуцента на групата – Елвис Кастело и нейните членове, че те не могат да измислят парче, което едновременно да е коледно, но да не е лигаво. Когато бандата започва работа, Костело се залюбва с басистката им. Двамата не само се женят, но и напускат съвместната си работа с the Pogues. Техен продуцент става Стийв Лилиуайт и всъщност жена му – Кристи Маккол е женският вокал във финалната версия. Когато правят клипа към песента, мъжкият вокал – Макголън не свири на пианото, а е направен монтаж с ръцете на пианиста – Джеймс Феърнли.

Заглавието на песента е взето от едноименния роман на Дж. П. Донлийв. В нея се пее за имигрант, който се напива на Бъдни вечер. Дочува песента „The Rare Old Mountain Dew“ и си спомня за своята дама. В песента се срещат думите “faggot” и “slut”, затова през 2007 г. се налага тяхната цензура.

„Послепис: Обичам те“ не е коледен филм, но е една прекрасна история за любовта. Холи (Хилъри Сунк) и Джери (Джаред Бътлър) са идеалната двойка, докато един ден той не умира от тумор. Тя изпада в депресия и губи всякаква воля за живот. Предвидил това, Джери й е приготвил една последна изненада и обяснение в любов. За 30-тия си рожден ден тя получава неочакван подарък – запис от Джери, който я моли да продължи живота си. След това тя започва да получава съобщения от него по най-различни начини. Оказва се, че Джери предварително се е погрижил за нея и е до нея, дори, когато го няма.

Една приказка за Ню Йорк и една приказка за любовта. И песента, и филмът са страхотни.

Вижте още:

17 декември: Празничния календар/The Holiday Calendar (2018)

4 декември: Santa Claus Is Back in Town

2 декември – Baby it’s cold outside

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s