18 декември: I Saw Mommy Kissing Santa Claus


Специален поздрав със следващото парче от Коледен календар – Музика от филми за всички „палави“ мамчета. Мамаситас, празници са, позабавлявайте се, но гледайте да не ви хванат децата. Всичко това е в рамките на шегата. Самият текст на песента е именно за майка и баща, които се обичат, единият обаче се е предрешил като дядо Коледа и това леко обърква децата.

„I Saw Mommy Kissing Santa Claus“ – композитор Томи Конър от филма „ВИДЯХ МАМА ДА ЦЕЛУВА ДЯДО КОЛЕДА“/ „I Saw Mommy Kissing Santa Claus“ (2002)

„I Saw Mommy Kissing Santa Claus“ е създаден през 1952 г. от британския композитор Томас Патрик Конър или „Томи“, както го наричат колеги и приятели. Освен коледни хитове като това парче и „The Little Boy that Santa Claus Forgot“ (малкото момче, което дядо Коледа забрави), Томи е отговорен и за английската версия на популярната военна песен „Лили Марлен“. Оригиналът на „I Saw Mommy Kissing Santa Claus“ за първи път е изпълнен от американския певец Джими Бойд, когато той е само на 13 години. Когато излиза през 1952 г., песента веднага излиза на първо място в класациите, през 1953 г. спада на 3-то място, но като цяло е едно от популярните коледни парчета.

Текстът на песента е сладък и закачлив. Разказва се за дете, което се опитва да издебне Добрият старец. Когато слиза по стълбите на Бъдни вечер обаче то заварва майка си да целува под имела не кого да е, а Дядо Коледа. Момченцето е най-силно притеснено как ще реагира баща му на това. Когато песента е пусната, Бостънският клон на Римокатолическата църква я забранява заради скандалния текст, но след като младият изпълнител им я обяснява, те преосмислят решението си. През годините много изпълнители правят кавър на „I Saw Mommy Kissing Santa Claus“. Едни от най-известните  са: the Ronettes, The Jackson 5, Twisted Sister.

През 2002 г. е направена филмова адаптация на песента с едноименно заглавие. Завръзката е именно самият текст на парчето. След като вижда майка си (Кони Селека) да целува дядо Коледа, малкият Джъстин е убеден, че той иска да измести баща му (Корбин Бърнсън). Малчуганът решава, че няма да остави нещата така и започва задочна война с всеки, които е облечен като Добрият старец. Филмът е приятен. Не блести с нещо особено, но като за коледен телевизионен филм, който да тече на фон не е зле. Номерата, които прави Джъстин са стил Сам вкъщи, но по-нелепи и актьорите определено преиграват на места.

С леко намигване и много настроение – приятно слушане.

Вижте още:

18 декември: Чудната петорка /Rise of the Guardians (2012)

19 декември: Тайните служби на дядо Коледа /Arthur Christmas (2011)

14 декември: You’re a Mean One, Mr. Grinch

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s