Knives Out (2019)/ Вади ножовете


Оценка в IMDB: 8.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 97% (критика) vs. 92% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

Винаги е приятно да се гледа филм, в който актьорският състав искрено се е забавлявал на снимачната площадка. Именно подобна атмосфера се излъчва от „Вади ножовете“. Криминална мистерия, с нотки на Агата Кристи и лек привкус на черна комедия. Критика и публика са единодушни, че това е един от добрите филми на изминалата година. Боксофис цифрите потвърждават този факт, тъй като филмът е с вложени 40 млн. долара, а към момента печалбите му нахвърлят 270 млн. долара. Филмът беше номиниран за три „Златни глобуса“, а сега се радва и на една номинация за Оскар – за оригинален сценарий. Това е една чудесна история, която държи зрителите от началото до края нащрек и доставя удоволствие с детайлите и прецизното разкриване на престъплението.

Историята се заплита

В началото има едно ексцентрично имение, уникална чаша за кафе с надпис „моята къща, моите правила, моето кафе“ и … един труп. Вечерта след отпразнуването на 85-годишният си рожден ден главата на фамилията – Харлан (Кристофър Плъмър) е намерен мъртъв в кабинета си, с прерязано гърло и по всичко личи, че е самоубийство. Няколко дни по-късно всички присъстващи на празненството са извикани за повторен разпит в имението, защото елементите от пъзела не пасват напълно. Един известен детектив – Беноа Бланк (Даниел Крейг) е нает от анонимно лице да разрови наново случая. Три семейства – потенциални наследници, прислуга и медицинска лица – всички са заподозрени, всеки изглежда има мотив и някой сред тях лъже за случилото се през въпросната нощ …

Режисьор, сценарист и продуцент на „Вади ножовете“ е Райън Джонсън. Той е зад камерата на филми като Епизод VIII от сагата „Междузвездни войни“ и „Looper: Убиец във времето“. Вероятно сюжетът от дълго време се е въртял в ума на Джонсън, защото си личи с какъв ентусиазъм и подход към детайлите е сниман филма. Сценографията грабва веднага, особено столът с облегалка от ножове, който наподобява Железния трон от „Игра на тронове“. Килими, картини, статуи, толкова много малки акценти, които обогатяват цялостната картина.

Съзвездие от актьори

Актьорският състав е повече от прекрасен. Освен гореспоменатите актьори във филма участват още: Крис Евънс („Отмъстителите: Краят“), Ана де Армас („Блейд Рънър: 2049“), Джейми Лий Къртис, Дон Джонсън, Тони Колет („Мис слънчице“), Майкъл Шанън („Формата на водата“) и Катрин Лангфорд („13 причини защо“). Най-много изпъкват изпълненията на Крис Евънс, Ана де Армас и Даниел Крейг, но всички като цяло играят прекрасно.

(Източник снимки: IMDB)

Няколко неща обаче не бяха изпипани докрай. Даниел Крейг е излязъл донякъде от зоната си на комфорт и играе много разчупено, но за съжаление с ужасен и провлачен акцент, вероятно американски. Дори Крис Евънс не издържа и му обръща внимание на говора, което сигурно е вътрешна закачка. Историята наистина е заплетена и поднесена по нетрадиционен начин, но въпреки това по-наблюдателният зрител и любителят на криминални истории ще забележи някои обичайни похвати, които издават развръзката. Има един елемент свързан с повръщане, като реакция при казване на лъжа, при един от героите, който разбирам защо е сложен, но не ми хареса особено.

Оставяйки настрана тези съвсем дребни минуси, „Вади ножовете“ е много приятен филм с чудесни актьори и интригуващ крими сюжет. Ако сте любители на жанра или ви се гледа нещо хубаво, няма да се разочаровате.

Вижте още:

ОСКАРИ 2020 – ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ

Филмите през януари 2020

Филмите през 2020

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s