True Detective/ Истински детектив, сезон 3


Сезон: 3/ 2019

Оценка IMDB: 9/10

Оценка в Rotten Tomatoes: 85%

Оценка CinemaSistars: 7/7

Криминален, драма, мистерия

 

Когато през 2014 г. за първи път се появи сериалът на Ник Пизолато – „Истински детектив“, бях грабната от първата серия. Да не говорим, че в първи сезон участваха двама мои любими актьори – Уди Харелсън и Матю Макхонахи. Продукцията на HBO се квалифицира в стила нео ноар, съсредоточена е върху разследването на едно престъпление и сюжетът е накъсан от ретроспекции. Нямах търпение за втори сезон и когато излезе веднага побързах да видя как е и… почти толкова бързо го спрях. Имаше огромна разлика между качеството като сюжет и актьорска игра между първи и втори сезон. Може би затова изчаках с изглеждането на трети сезон. От една страна нямам достатъчно време за всичко, което излиза.  От друга – когато излязат всички серии мога да гледам без да спра и да видя развръзката без да чакам. И от трета – беше ме страх да не се разочаровам. Какво облекчение, че се реших и изгледах един невероятен сезон, със страхотна актьорска игра и случай, който беше интригуващ и заплетен и донесе удоволствие на моето крими сърце.

Случай през десетилетията

Историята в трети сезон на „Истински детектив“ се разпростира в три паралелни времеви периода – 1980, 1990 и 2015 г. Мястото на действието е Юга – планинския район на Озаркс, Арканзас. Главният герой е детектив Уейн Хейс (носителят на Оскар Махершала Али), който е ветеран от Виетнам, живее усамотено. Негов партньор и най-близък приятел е детектив Роланд Уест (Стивън Дорф). Една вечер те са дежурни, когато им се обаждат за случай на две изчезнали деца – брат и сестра. На пръв поглед лесния случай, се превръща в сянка, която ги преследва повече от 30 години.

След като изгледах този сезон не ми е ясно – защо няма никакви награди. Тук-таме се прокрадва някоя и друга номинация, но нищо като отличие. Режисурата е поверена на самия Пизолато, Джеръми Солние и Даниел Сакхайм. Спойката между тримата е чудесна и плавна. Интригата се поддържа до последния миг. Разгръщането на сюжета в три времеви линии е трудна задача, с която екипът се е справил блестящо. Тук няма да се чудите защо така нелепо са състарени, напротив – гримьорите са си свършили чудесно работата. Хареса ми как понякога тези времена се сменят само с погледи, завъртане на камерата на 90 градуса или чрез предмет, който пренасочва към друг етап от разказа.

Успешният тандем Али и Дорф

Първоначално му предлагат второстепенната роля, тъй като главната е трябвало да я изпълнява някой бял, но Али ги убеждава, че именно той трябва да е Хейс. Ролята му пасва и той я изиграва до най-малкия детайл. Особено трудно е да се предаде физическата промяна у героя, но и това е задача, която Али изпълнява безпогрешно. Бях силно впечатлена от екранния му партньор – Стивън Дорф, който не съм гледала в друг филм или сериал. Страхотен е като детектив Роланд. Видях, че често играе в криминални филми/ сериали. Единственото нелепо нещо, но не по негова вина е перуката, която са му сложили за периода на 80-те.

Радвам се, че създателите на сериала отново са се завърнали в правия път. Заложили са на едно чудесно дуо и са напипали пулса на зрителите. За съжаление на феновете, като мен самата, човекът зад сериала – Ник Пизолато е напуснал HBO и се е прехвърлил във FX, което означава, че въобще не се знае дали ще има нов сезон. Докато стане ясно – ако не сте пробвали този сериал, а обичате криминалните драми, гледайте сезон едно и три, втори спокойно може да бъде пропуснат.

Вижте още:

The Handmaid’s Tale/ Историята на прислужницата

Knives Out (2019)/ Вади ножовете

Филмите през 2020

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s