I Am Not Okay with This


Сезон: 1/ 2020

Оценка IMDB: 7,7/10

Оценка в Rotten Tomatoes: 86%

Оценка CinemaSistars: 4,5/7

Комедия

В тези странни времена и постоянния поток от новини, ми се прииска да разпусна с нещо бързо, лежерно и разтоварващо. Нетфликс ми е под ръка и докато разглеждах списъка със сериали ми попадна „I Am Not Okay with This“ (Не ми харесва това). Тийн сериал, далечни проблеми и симпатичните хлапета от новия „То“. Другото, с което ме спечели е, че сериите са между 25-35 мин. Това е идеално! Вече ми писна, че новите филми са по 2-3 часа, а сериалите трябва да са по 50 мин. Заредих сериите и… изгледах целия сезон за една вечер.

Стивън Кинг ft. Stranger Things ft. X-Men

Историята започва ала Стивън Кинг – момиче на около 17 години върви по тъмните улици на града, облечено в празнична рокля и облято в кръв. Който е чел и/или гледал „Кери“ бързо ще разпознае препратката. Следва ретроспекция, която ни описва как се стига до този момент. Разказът се води като дневник, което много ми допада още от сериала „Тъй нареченият мой живот“. Главната героиня е Сидни Новак (София Лилис). Тя живее заедно с майка си – Маги и брат си – Лиъм в една къща в малко американско градче.  Преди година баща й се е самоубил и Сидни води тиха война с майка си и всички около себе си. Допълнително тя е потисната от особените чувства, които изпитва към най-добрата си приятелка – Дина (София Браянт). Към кашата в живота й се присъединява и ексцентричния, но мил съсед – Стенли (Уайът Олеф). Всичко това кара Сидни да се чувства изключително нервна и ако при други тийнейджъри това си е в реда на нещата, при нея се проявява като различни телекинетични способности. Това води до типични за възрастта ситуации и нетипични за реалността свръхестествени сили.

Комикс, който оживява на малкия екран

„I Am Not Okay with This“ е екранизация на едноименния комикс на Чарлз Форсман. Лично на мен не ми допада точно този стил, който свързвам с Попай Моряка, но сигурно има немалко фенове. Със сигурност София Лилис е по-чаровна от своя комикс-персонаж. Тя и Уайът Олеф правят целия сериал. Смешките, въздишките, всички качествени моменти са свързани с тях двамата. Харесаха ми още от „То“. Изпълнението на Катлийн Пъркинс като майката на Сидни е доста сковано и слабо, но вероятно ще се подобри с времето.

(Source: CBAMR)

Добрите страни на историята са приятното чувство за хумор и героят на Уайът Олеф – Стенли, който е по-различен и разчупен. Останалото, в общи линии, е предсказуемо. Популярните са гадняри, приятелката е добронамерена, но бавно загрява какво се случва около нея, а родителите – освен, че ходят на работа и ти трият на главата – не стават за нищо друго. Всичко това вече е преповтаряно и в други тийн истории. Въпреки че предлага една наглед добре позната история, има интересни моменти, а и леката тръпка от свръхестественото е приятна.

Ако обичате да разпускате с Young-Adult филми/сериали или сте в тази възраст и ви се гледа нещо различно от „Ривърдейл“, „I Am Not Okay with This“ може да ви хареса. Най-малкото – бързо се гледа целия сезон, а това е рядкост.

 

Вижте още:

It Chapter Two (2019) / То: Част втора или Пениуайз завладя ли отново публиката?

Stranger Things

13 Reasons Why/ 13 Причини Защо

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s