Radin!/ Скъперник (2016)


Stay At Home Project

Оценка в IMDB: 5.8

Оценка в Rotten Tomatoes: 38% (критика) vs. 30% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 4/7

Вечер е, малките разбойници са по леглата и защо да не разпуснем с френска комедия.  Фен съм на Дани Буун. Не знам дали сте гледали негови филми, но обикновено той изпълнява главната роля, а често е и режисьор, и сценарист на лентите със свое участие. Дани Буун е прекрасен комик! Харесвам го в „Un plan parfait“ (Перфектният план), където играе с Даян Крюгер, която има семейно проклятие – всеки първи брак в семейството й завършва с развод.  В друг от любимите ми филми – „Nothing to Declare“ (Нищо за деклариране) играе митничаря Матиас, който пази на френската граница с Белгия през 90-те години. А в „R.A.I.D. Special Unit“ (Вземи ме с щурм) играе командос, в чийто екип е една от най-смотаните полицайки. Ако не сте ги гледали, препоръчвам, защото са приятни и отпускащи. Продължих с филмографията му и с едно заглавие, което привлече вниманието ми – „Radin!“ (Скъперник).

Всеки цент е пирон в ковчега на разсипниците

Още от раждането си, Франсоа (Дани Буун) е закърмен с убеждението, че не трябва да прахосва нито стотинка. Даже напротив – от каквото може да се спести, той трябва да го направи. Дали ще яде храна с изтекъл срок на годност, ще ходи пеша или ще стои на тъмно, възползвайки се от уличното осветление – всичко е оправдано. Живее сам, работи като цигулар и е издигнал стена от хиляди правила за пестеливост. Един ден в живота му се появява младо момиче, което му казва, че е негова дъщеря. Майка й я е отгледала с представата, че той е човек с голямо сърце, който дарява всичко на хора в нужда и се грижи за бедни деца в Мексико. Дали Франсоа ще удържи на историята или ще разкрие същността си?

Психо профил на скъперника

Дани Буун не се страхува да играе хора, които не се вписват в обществото. В „Supercondriaque“ беше хипохондрик, а в – „Micmacs“ – особняка Базил. Тези персонажи го предизвикват и изваждат най-доброто в него. Винаги присъства и въпросът – дали хората могат да се променят. Разбира се, в рамките на комедията всичко е доведено до крайности, за да направи ситуациите още по-нелепи. Въпреки това в отделни фрагменти може да разпознаем хора от обкръжението си и да си обясним част от странните им постъпки. В настоящия момент, когато трябва да сме особено внимателни с финансите си, с това, за какво харчим парите си и се готвим за предстояща рецесия, някои моменти са си направо плашещи. Дано не стигаме до тях!

Целият екип е чудесен, но най-ярко е изпълнението на Дани Буун. Мимики, жестове, въобще няма емоция, която да не се изпише на лицето му. Хареса ми черното чувство за хумор, както и някои културни препратки като тази към филма „Сиянието“. Ако трябва да откроя любим момент, то това е музикалното изпълнение на „Четирите годишни времена“ за 12 минути.

Историята в „Скъперник“ е предвидима. Това не е най-добрата комедия на света, нито съм се смяла без да спра, но определено е чудесен филм, с който времето мина неусетно.

Вижте още:

10 позабравени анимации, с които да разнообразите децата (Част 1)

Позитивни филми, които да ви разведрят!

Ребел Уилсън търси любовта в „Не е ли романтично?“

Едно мнение за “Radin!/ Скъперник (2016)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s