Baby Driver / Зад волана (2017)


(Source: IMDB)

Stay at Home Cinema

Оценка в IMDB: 7.6

Оценка в Rotten Tomatoes: 93% (критика) vs. 86% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 5/7

Един ден режисьорът на филма – Едгар Райт паркирал колата си на един паркинг и забелязал, че на съседната кола има надпис „Baby on Board“ и то с лицето на главния персонаж от „Baby Driver“ („Зад волана“). Развеселен от съвпадението той написал бележка на шофьора – „Режисьорът на филма одобрява това“. Дали човекът е повярвал или не остава тайна, но едно е сигурно – „Зад волана“ прави впечатление и печели симпатиите на зрителите. С бюджет от 34 млн. долара, той има възвращаемост от над 100 млн. долара, което не е рекорд, но определено се дължи на чара на Ансел Елгорт и на убийствения ретро саундтрак.

Ще избягам ли от теб…

Бейби (Ансел Елгорт, „Вината в нашите звезди“) е шофьор на банди по време на обири, които са организирани от Док (Кевин Спейси, „Американски прелести“). Екипите се менят, но човекът зад волана е един и същ. Защо? Защото е най-добрият и защото трябва да се издължи на Док. Бейби е претърпял катастрофа в детството и за да се справя с шума в ушите постоянно слуша музика. Той също така почти не говори, чете по устните и е силно привлечен от сервитьорката Дебора (Лили Джеймс, „Пепеляшка“). В очакване на последния си удар, след което ще разполага със свободата си, той вози обирджии като: Бъди (Джон Хам, „Момчетата от Медисън Авеню“), Дарлинг (Ейза Гонзалес, „Хобс и Шоу“), Батс (Джейми Фокс, „Рей“) и др. Въпросът е дали всичко приключва с последната поръчка?

Супер екшън, но какво се обърква?

Високи скорости, обири, напрежение и турбо екшън. Филмът буквално не те оставя нито за секунда да скучаеш. Едгар Райт е и сценарист на „Зад волана“. Харесвам го още от „Шон от мъртвите“ и „Горещи палки“, затова бях в настроение за голям купон. Така и беше до сцената с дилърите на оръжие. Не съм убедена в коя минута от филма е, но след това имам чувството, че цялата възходяща спирала на сюжета направо се сгромоляса. Все едно някой е откраднал оригиналните страници от сценария и добавил нещо доста нелепо. Някои герои се променят извън логиката, има леки реверанси към Бони и Клайд, а финалът откровено ме разочарова и беше предвидим. Защо при положение, че цялата история е оригинална, не знам.

Въпреки това, има куп плюсове, заради които „Зад волана“ си заслужава. Ако трябва да ги сумирам до три, то те са:

  1. Прекрасни актьори, начело с Елгорт. Той е много талантлив и досега изпъква във всеки филм, в който участва. Да не говорим как само се движи и танцува, определено очаквам с нетърпение „Уестсайдска история“.
  2. Саундтрак, който искам да си пускам отново и отново. Почти всички куршуми се изстрелват в такт с музиката, а и движенията на героите са синхронизирани с ритмите.
  3. Екшън, който предизвика тръпка и желание да отида, да запаля двигателя и да карам до първото КПП на града. Впечатляващото е, че самият филм почти не е сниман пред зелен екран, а на терен и с реални преследвания с коли.

Може краят да не е желаният от мен, но филмът определено си заслужава. Не е натоварващ, няма откровения за живота, не е драматичен и е сниман добре. Слагате тъмните очила, настройвате на честотата на забавлението и разпускате.

Вижте още:

Radin!/ Скъперник (2016)

Позитивни филми, които да ви разведрят!

Knives Out (2019)/ Вади ножовете

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s