Raging Bull (1980) / Разяреният бик


ABC Actors

(Source: IMDB)

Робърт де Ниро / Robert De Niro

Оценка в IMDB: 8.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 94% (критика) vs. 93% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 6/7

Втора среща с Робърт де Ниро през изминалите вечери и още един филм, който е в топ листата на повечето филмови класации. Биографичната драма в черно бели краски носи „Оскар“ за най-добър актьор на де Ниро. Въпреки великолепните му роли, това е последният път, в който печели наградата на Академията. Познавайки неговият специфичен подход да потъва в ролите и щателно да се подготвя, бях любопитна да видя как ще влезе в кожата на известния боксьор с прякора „Разяреният бик“.

Историята на един анти герой

Филмът проследява живота на Джейк Ламота (Робърт де Ниро). Той е много талантлив боксьор в средна категория, от италиански произход, който се опитва да пробие на ринга без подкрепата на мафията. В подготовката, а и в живота като цяло, той разчита на дясната си ръка – своя брат Джоуи Ламота (Джо Пеши). Един ден погледът му привлича 16-годишната Вики (Кати Мориарти) и тя става изключително важна част от живота му. Боксови мачове, мафия, любов и ревност се преплитат и открехват вратата на зрителите не само към ринга, но и към личния живот на спортиста.

Едно от нещата, които грабва от самото начало е прекрасната техника на Скорсезе. Идеята му да снима цялата лента в черно и бяло е невероятна. Особено силно въздейства в сцените на ринга. Водно-кървавата гъба, с която забърсват гърбовете на боксьорите или червените пръски към камерата, когато тя е твърде близо до удара са страхотни. Качеството е на изключително високо ниво.

Идол на публиката и провал в живота

Де Ниро се подготвя продължително за ролята. С месеци тренира бокс и дори участва в три срещи, две, от които печели. Тренира и със самия Ламота, който е впечатлен от актьора. За да се потопи съвсем в ролята, той и Джо Пеши живеят и тренират заедно в продължение на месеци. Така развиват не само силна братска връзка на екран, но и стават приятели за цял живот.

Сценаристите на филма са същите, които работят по сюжета на „Шофьор на такси“, а самата история е екранизация на биографията на Ламота. Сигурна съм, че са дали всичко от себе си, но откровено казано филмът не ме грабна. Идеален откъм актьори и режисура и доста безинтересен като сюжет. Проблемът не е само в това, че героят е антипатичен, а и във факта, че историята няма особено интригуващо развитие, нито запомнящ се обрат.

„Разяреният бик“ е хубава спортна драма, но вероятно имах твърде големи очаквания. Робърт е в превъзходна форма и прави забележителна роля. Не съжалявам, че го видях, но не мисля да го повтарям.

 

Вижте още:

Stay At Home Cinema

Scarface (1983) / Белязаният

Chinatown (1974) / Китайски квартал (Чайнатаун)

Едно мнение за “Raging Bull (1980) / Разяреният бик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s