Ловецът на елени/ The Deer Hunter (1978)


ABC Actors

Робърт де Ниро / Robert De Niro

Оценка в IMDB: 8.1

Оценка в Rotten Tomatoes: 93% (критика) vs. 92% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Един куршум, един живот, еленът винаги трябва да се отстрелва с първия… „Ловецът на елени“ взима живота на трима американци от работническата класа и ги изпраща в ужаса на Виетнамската война. Робърт де Ниро прави една от най-силно въздействащите си и добри роли в тази покъртителна история за приятелството, любовта и ужаса на войната.

Всичко започва през 60-те години в едно индустриално градче. Трима работници от местния металургически комбинат: Майкъл (Робърт де Ниро), Стивън (Джон Савидж) и Ник (Кристофър Уокън) се записват доброволци и очакват да заминат за Виетнам. В навечерието на тяхната мобилизация те трябва да оженят единия, да се сбогуват, с когото могат и да отидат на лов в планината. Млади и буйни, те скоро се озовават в калните азиатски джунгли, където животът струва, колкото прещракването на пистолет по време на игра на руска рулетка.

Лентата е дело на Майкъл Чимино и когато „Ловецът на елени“ излиза на голям екран през 1978 г. той печели 5 „Оскара“ от общо 9 номинации, включително за най-добър филм и режисьор. Макар и доста дълъг като продължителност, в този филм няма излишен кадър. Пространното представяне на последния ден, с неговата лекота, жизненост, веселие, безгрижие и младежки плам впоследствие е в ужасяващ контраст с кървавата действителност във Виетнам. А най-страховитото идва, в последното, трето действие, когато се вижда дали някой е оцелял и ако да – на каква цена. Натурализмът е сведен до възможния минимум, но предвид военната тематика, немалко сцени са доста тежки за гледане.

Болка, тъга, спасение

Актьорският състав е не само впечатляващ, но и изключително силен. Макар за ролята на Майкъл да е бил спряган Джеф Бриджис, Де Ниро се оказва перфектният избор. Героят му е натоварен с цялата палитра от емоции, които сюжетът провокира. В по-късни интервюта актьорът споделя, че сцената в болница между него и Джон Савидж е била една от най-трудните в цялата му кариера. Това се усеща и от зрителя, който е съпричастен с болката на Майкъл. Нежното попълнение в екипа е това на Мерил Стрийп в ролята на Линда – момичето, което остава у дома и чака своя войник. „Ловецът на елени“ е тежък за нея, поради факта, че тогавашният й приятел – Джон Казейл, който играе зевзека Станли, умира преди лентата да стигне до големия екран.

(Source: IMDB)

Приятел в нужда се познава

„Ловецът на елени“ е затрогващ филм за войната. Какво е било преди е напълно различно от това, което последва. Това обаче не е само военна драма, а е филм за чистотата, силата и любовта, които могат да се открият само в истинското приятелство. Майкъл е приятелят, който всеки иска да има до себе си, когато стане напечено. Не губи самообладание, не го е страх да действа и би направил всичко за другаря си. Драмата не идва от военните действие, а от ужаса да се опитваш да спасиш всяка човешка душа.

Виетнам осакатява цяло поколение американци, не само физически, но и душевно. „Ловецът на елени“ предава само част от този ад. Филмът е изключително затрогващ и вълнуващ. Остава въпросът, доколко войната променя човешката същност.

С този трети филм приключвам своето кратко пътешествие из филмографията на Робърт де Ниро. Гледах наистина страхотни истории, чиито герои ще помня дълго. Сега се отправям към следваща буква – „S“ и една дама, която за мен е една от най-добрите актриси в цялата история на киното – Мерил Стрийп.

Вижте още:

Raging Bull (1980) / Разяреният бик

Taxi Driver (1976) / Шофьор на такси

Paradise Road (1997) / Пътят към рая

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s