„Мостовете на Медисън“ – балада за невъзможната любов


Мостовете на Медисън/ The Bridges of Madison County

ABC Actors

Мерил Стрийп / Meryl Streep

Оценка в IMDB: 7.6

Оценка в Rotten Tomatoes: 90% (критика) vs. 87% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 7/7

Мерил Стрийп е изключителен талант и е една от най-любимите ми актриси. Няма говор, мимика, жест или чувство, които тя да не е пресъздала до съвършенство на големия или малкия екран. Макар да съм изгледала немалка част от завидната й филмография, „Мостовете на Медисън“ все ми убягваше. Когато излезе филма бях твърде малка за него, а когато години по-късно прочетох книгата, по която е сниман, тя не ми хареса. Сега настана времето да повдигна и тази завеса и да се срещна очи в очи с Франческа и Робърт.

Тази сигурност идва само веднъж в живота

Брат и сестра прочитат завещанието на майка си Франческа (Мерил Стрийп), което е придружено с няколко снимки, едно любовно писмо от чужд мъж и стари дневници описващи четири конкретни дни от живота на майка им. Лентата се превърта назад и ни допуска в живота на семейство Джонсън. Бащата заминава с двете си деца на ежегодния панаир, а майката остава у дома. Както се е отдала на ежедневните си задачки в далечината се вижда кола. Пикапът спира и от него излиза чаровният фотограф от „National Geographic“ – Робърт Кинкейд (Клинт Истууд). Той е дошъл в затънтена Айова, за да запечата на филмовата си лента красивите покрити мостове в района. Тази кратка среща докосва живота и на двамата и разпалва искрата на истинската любов.

Ние сме изборите, които сме направили

Филмът е  екранизация на едноименния роман на Робърт Джеймс Уолър. На режисьорското място, както и в главната роля е Клинт Истууд. Лично аз смятам, че той е по-добър като режисьор, отколкото като актьор. Истууд притежава редкия талант да разкрива човешки истории пред камерата. Както и в други свои филми, отличителна негова черта е, че се опитва да улови възможно най-естествените кадри. В „Мостовете на Медисън“, например, Робърт се обръща с гръб към Франческа, когато емоциите го връхлитат. В друг момент, Франческа изтръпва цялата при едно невинно докосване.

(Source: IMDB)

Имало е и други идеи кои актьори да изпълняват ролите на Робърт и Франческа. Той е можело да бъде изигран от Робърт Редфорд, а тя – от Джесика Ланг, Изабела Роселини или дори Катрин Деньов. В крайна сметка са се спрели на възможно най-добрият тандем. Химията между Истууд и Стрийп е осезаема. Двамата играят като едно цяло, което прави образите им още по-правдоподобни. Има прекрасни диалозите, на които може да се насладите.

„Мостовете на Медисън“ ме впечатли повече като филм, отколкото като книга. Няма и да мога да си представям вече героите по друг начин освен като Мерил Стрийп и Клинт Истууд. Ако до момента не сте му дали шанс, направете го и изживейте тази романтична история.

Вижте още:

Ловецът на елени/ The Deer Hunter (1978)

Мамма Миа: Отново заедно!/ Mamma Mia! Here We Go Again (2018) или хареса ли ми повторната среща?

Позитивни филми, които да ви разведрят!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s