У дома през август в едно объркано семейство


У дома през август/ movie challenge (2013)

ABC Actors

Мерил Стрийп / Meryl Streep

Оценка в IMDB: 7.2

Оценка в Rotten Tomatoes: 66% (критика) vs. 65% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 5/7

Когато през 2014 г.Мерил Стрийп получи поредната си номинация за „Оскар“ за ролята си в „У дома през август“, не бях готова да гледам тази семейна драма. Филмът е екранизация по едноименната пиеса на Трейси Летс, която е наградена с Пулицър. Дойде времето да изгледам тази история на една майка, три дъщери и куп премълчани проблеми.

Жени в черно

Вайълет (Мерил Стрийп) и Бевърли Уестън (Сам Шепърд) са женени от дълги години. Той е известен писател, а тя – домакиня. Годините са се изнизали и трите им дъщери са излетели от семейното гнездо. Останали са само Вал, Бевърли и натрупаната през годините неприязън. Напрежението е осезаемо и се допълва от тежкото емоционално и психическо състояние на Вал, която е тежко болна. Един ден Бевърли излиза и не се връща. Вал събира цялото семейство: най-голямата й дъщеря Барбара (Джулия Робъртс), пристига заедно със съпруга си (Юън Макгрегър) и дъщеря си (Абигейл Бреслин); по-малката й дъщеря Айви (Джулиън Никълсън) винаги е била наоколо и пак е до майка си; а най-малката – Карън (Джулиът Луис), идва отдалеч с новия си годеник – Стийв (Дермът Мълроуни). В къщата пристигат и сестрата на Вал – Мати (Марго Мартиндейл), заедно със съпруга си (Крис Купър) и сина си Малкия Чарли (Бенедикт Къмбърбач). Голямата къща събира цялата фамилия, която е пълна с разнообразни характери, тежки проблеми, потайности и жлъчни думи, които търсят повод да изплуват на повърхността.

Пиесата на антагонистите

Режисьорът на филма – Джон Уелс е по-известен със своите телевизионни продукции, сред които се нареждат „Западното крило“ и „Спешно отделение“. Сценарист на филма е самият автор на пиесата. Актьорският състав е повече от впечатляващ. Буквално няма непознато име или случаен човек. За Вал са били спрягани имена като Джуди Денч, Глен Клоуз, Джесика Ланг и Джейн Фонда. Ролята отива при Мерил Стрийп, която е повече от неотразима. Както и в „Крамър срещу Крамър“ – лесно може да я намрази човек. За Джулия Робъртс, която играе дъщеря й, това е сбъдната мечта. Актрисата винаги е твърдяла, че Мерил е нейният идол и е повече от щастлива, че успява да бъде на екран не само с нея, но и с близкия си приятел – Дермът Мълроуни, с когото си партнира в „Сватбата на най-добрият ми приятел“.

(Source: IMDB)

Най-голямото бижу в „У дома през август“ е актьорският състав. За съжаление, това не може да се каже за самата история. Сюжетът е тягостен и краен. Липсва баланс и представяне на различни гледни точки, както и нюанси. Всичко е черно – дрехите, интериора, отношенията между персонажите. На финалните надписи се чудех – имаше ли изобщо положителен герой? Вероятно да и бих поставила в тази графа Малкия Чарли и Айви, които са жертва на своите родители. Като цяло обаче цялата история е разказана чрез крайно откровени и болезнени реплики между членовете на семейството и в една особено мрачна атмосфера.

Радвам се, че гледах „У дома през август“ и се насладих на прекрасната актьорска игра. За съжаление, това е поредната драма за отношения в американско семейство, която не ми харесва. Ако ви се гледат сложни семейни отношения, по-добре се спрете на „Стаята на Марвин“.

Вижте още:

“Мостовете на Медисън” – балада за невъзможната любов

Ловецът на елени/ The Deer Hunter (1978)

Петък вечер с Момичетата Гилмор / Gilmore girls

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s