10 вдъхновяващи учители от филмите


Честит празник на всички! По семейна традиция днес винаги се отдаваме на своята страст – четенето и обикновено успяваме да се зарадваме с още някоя книга. Този ден е особено специален за хората, които ни посрещат на прага на детската градина, поемат ръката ни в първи клас, водят ни през бурните тийн години, а след това ни разкрият още нови академични светове. Пожелавам на всички тези, които истински обичат професията и децата си, да продължават да запалват малки пламъчета в душите и умовете им. А на учениците –да срещнат по пътя си колкото се може повече хора, които искат да ги провокират да мислят и които да им помогнат да разтворят крилете си.

За да отбележа този любим празник, подготвих личната си класация от филми, в които срещнах едни от най-вдъхновяващите учители от малкия екран:

  1. Бил Раго (Дани Де Вито)

Ренесансов човек/ Renaissance Man (1994)

Провалил се бизнесмен, едно военно училище и пиеса на Шекспир („Хамлет“). За една година Бил Раго не само успява да накара учениците да мислят, но и променя живота им.

За мен това е един недооценен филм и роля на Де Вито. Той е във вихъра си. Говори, убеждава, променя, докосва. „Ренесансов човек“ е едновременно забавен и сериозен. Гледала съм го няколко пъти и всеки път  е с интерес и откривам по нещо. Оттам ми е останало, че майката на Хамлет става „Валентинка на Сатаната“.

  1. Николина Бонева (Невена Коканова)

Най-добрият човек, когото познавам (1973)

Наскоро за пореден път го гледах и отново се възхитих на нежната сила и очарование , които излъчва Невена Коканова. Харесват ми закачките, личните истории, детайлите, въобще всеки един аспект от филма.

Това е историята на една млада учителка във вечерен техникум, където нейните ученици са работници. Постепенно тя печели уважението и сърцата им, превръща се в тяхна опора и съветник, а един от паметните моменти във филма е когато им дава за домашно да напишат съчинение на тема: „Най-добрият човек, когото познавам“. Един от учениците й казва: „Един и същи човек веднъж може да бъде най-добър, друг път лош. Зависи какво са поискали от него и на каква страница са отворили душата му.“

  1. Робърта Гуаспари (Мерил Стрийп)

Музика от сърцето/ Music of the Heart (1999)

Учителка по музика в Харлем, която прави всички възможно да защити своите ученици и това, което преподава.

Наскоро попаднах на любопитен факт, че Мерил Стрийп се е научила да свири на цигулка специално за ролята. И преди да знам това, нейната героиня ме беше впечатлила. В основата е финансирането на часове като нейните в училище, които с лека ръка се вписват в графата – „извънкласна дейност“. Някои от колегите й не са й фенове, но пък децата я обичат, което е най-важното. В една сцена Робърта им казва: „Искам всички да спрете и просто да … дишате. Поемете дълбоко дъх. Сега ме чуйте. Искам всички вие да свирите със сърцето си. Забравете за публиката, гледайте мен и всичко ще е наред.

  1. Глен Холанд (Ричард Драйфус)

Нотите на живота/ Mr. Holland’s Opus (1995)

Холанд е композитор, който за да има повече време за семейството си става учител по музика в гимназия „Дж. Ф. Кенеди“. Филмът проследява живота му през годините и отношенията между него и учениците, както и със семейството му.

Ролята на Драйфус е интересна и многопластова. Както казва една от ученичките му: „Няма жива душа в тази стая, която да не сте докоснал и всеки един от нас е по-добър човек, благодарение на Вас.

  1. Марк Тъкари (Сидни Поатие)

На учителя, с любов/ To Sir, with Love (1967)

Филмът е екранизация на едноименния автобиографичен роман на Е. Р. Брейтуейт. Главният герой – Марк Тъкари е инженер, който докато търси позиция, свързана със специалността му, приема временна работа като учител в лондонска гимназия в Ист Енд. Класът му е съставен от ученици, които са отхвърлени от други училища.

Филмът е прекрасен, а Сидни е перфектният избор за Марк. Самото му излъчване внушава респект. Героят му не следва конвенционалната програма на преподаване, а разисква с учениците реални проблеми и се отнася към тях с уважение. В една от сцените Тъкари казва: „Вярвам, че всеки трябва да се бори за това, в което вярва. Разбира се, ако той е напълно сигурен, че е напълно прав.

  1. Катрин Ан Уотсън (Джулия Робъртс)

Усмивката на Мона Лиза/ Mona Lisa Smile (2003)

Действието на филма се развива през 50-те години в Масачузетс. Катрин е млада преподавателка по история на изкуството в девически частен колеж. Всички момичета са от добри семейства и се подготвят отлично. За почти всички обаче това е само временно развлечение и трупане на обща култура преди да поемат ролята си на домакини и бъдещи образцови съпруги. Във филма участват още Кирстен Дънст, Джулия Стайлс, Маги Гиленхал и др.

Образът на Катрин е много силен. Мис Уотсън се опитва да покаже на своите момичета, че живота може да предложи много повече и да провокира у тях критично мислене. Особено интересно е противоборството й с една от ученичките, която от противник на нейния метод се превръща в най-силно повлияната от учителката личност. Същата по-късно казва: „Посвещавам това на една изключителна жена, която живееше според принципите си и провокираше всички ни да погледнем на света с нови очи.

  1. Луан Джонсън (Мишел Пфайфър)

Опасен ум/ Dangerous Minds (1995)

Надали има човек, който да не е слушал „Gangsta’s Paradise“ на Кулио, която е главната песен от саундтрака на филма. 90-те години, гетото и един учител, бивш морски пехотинец, който успява да спечели сърцата на своите ученици. Филмът е екранизация по автобиографичния роман на Луан Джонсън: „My Posse Don’t Do Homework“.

Мишел влиза в ролята именно на Луан. Тя е секси, заплашителна, смела, строга и готина. Впоследствие излезе пародия на филма – „Безопасен ум“, но колкото и да съм фен на този жанр, не си я причинявайте, защото е доста пошла и слаба. Оригиналът е страхотен и дава израз на реални проблеми: „Понякога трябва да преминеш през много грешни отговори, за да стигнеш до верния.

  1. Джак Кларк (Морган Фрийман)

Разчитай на мен/ Lean on Me (1989)

Разчитай на мен разказва за гимназия „Ийстсайд“. Някога престижно училище, в края на 80-те това е едно западнало място, без образователен дух, пропито от насилие и наркотици. Поставен в тази тежка ситуация кметът се обръща към Джак Кларк (Морган Фрийман). Той е учител с леко съмнителна репутация поради тежкия си характер и нестандартни методи на обучение и дисциплина.

Целият филм се гради върху присъствието, магнетизма, размаха и делото на Джак Кларк. Морган Фрийман разкрива своя герой чрез въздействащи монолози и постоянна борба за ограмотяването и спасяването на децата, за които се грижи. Както Кларк казва в една от речите си: „Моето мото е много просто. Ако не успеете в живота, не искам да обвинявате родителите си. Не искам да обвинявате белите хора. Искам да обвинявате себе си. Вие си носите отговорността!“.

  1. Клемент Матьо (Жерард Жуньо)

Хористите/ The Chorus (2004)

„Хористите“ е филм за душата, чиято главна песен остава дълго със зрителя след като свършат финалните надписи. Завладяваща музика и харизматичен учител е една невероятна комбинация. Действието се развива в края на 40-те години на ХХ в. и описва работата на Клемент Матьо, който преподава в един пансион за момчета. Там децата водят трудно съществуване и винаги са наказвани строго за всяко свое провинение. За да разреши техния проблем с дисциплината, Матьо използва нов подход – създава хор.

Жуньо е превъзходен като Матьо. Той е учител с голямо сърце, който иска да помага на своите ученици и ги подкрепя да успеят в живота. Както и при други преподаватели, в него остава чуденето – дали наистина е успял да повлияе на своите деца. Той им вдъхва кураж, казвайки: „Никога не казвай никога. Винаги си заслужава да опиташ.

  1. Джон Кийтинг (Робин Уилямс)

Обществото на мъртвите поети/ Dead Poets Society (1989)

Филмът разказва за учителя по английска литература – Джон Кийтинг, който преподава в мъжки пансион във Вермонт. Той е нестандартен, излиза извън рамката и възпламенява умовете на своите ученици чрез красотата на поезията. В лентата участват още Итън Хоук, Робърт Шон Ленард, Джош Чарлз и др.

Поезията, красотата, романтиката, любовта – това са нещата, за които живеем.“ Спомням си как, когато гледах Робин Уилямс в тази роля си мечтаех да срещна преподавател, който да има същия огнен пламък в очите и любов към това, което прави. Имах късмета да срещна двама, а това е цяло съкровище. И също като героя на Уилямс, продължавам да вярвам, че „думите и идеите могат да променят света“.

Вижте още:

Топ 10 филма за абитуриентски балове

Топ 15 филма за женското приятелство

Топ 10 филма с цветя в заглавието (Част I)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s