Последната Коледа и песните на Джордж Майкъл


Последната Коледа/ Last Christmas (2019)

(Source: IMDB)

ABC Actors

Ема Томпсън / Emma Thompson

Оценка в IMDB: 6.5

Оценка в Rotten Tomatoes: 41% (критика) vs. 81% (фенове)

Оценка Cinema Sistars: 4/7

Да, това е романтичен коледен филм и пак „да“, Ема Томпсън не е в главната роля. Тя обаче е сценарист на филма заедно със своя втори съпруг – Грег Уайз. Не за първи път „Дамата“ на Британската империя хваща перото. През 1996 г. тя е удостоена с „Оскар“ за работата си по адаптирания сценарий на „Разум и чувства“. Нейният талант и слабостта ми към коледните филми бяха достатъчни да ме подтикнат да потърся това разхлаждане в летните жеги.

Сърцето на Кейт

Главната героиня – Кейт (Емилия Кларк) или Катерина, както е истинското й име, е красива млада дама, която въпреки своите таланти и добро сърце е напълно объркана и се лута в живота. Тя е дете на емигранти от бивша Югославия, преселили се във Великобритания в търсене на по-добър живот. Майка й Петра (Ема Томпсън) е леко обсебваща, а сестра й – Марта (Лидия Леонард), се чувства недооценена. Коледа е, навсякъде блика радостно настроение, а Кейт работи в магазина за коледни играчки на Санта (Мишел Йео). Тя няма кариера, нито постоянен дом, а постоянно се мъкне с куфара си и спи у приятели. Един ден тя среща привлекателния, но странен Том (Хенри Голдинг). След тази съдбовна среща, Кейт започва малко по малко да вкарва ред в живота си и събира сили да се изправи пред сериозна травма, променила живота й.

Балкански синдром

Режисьорът Пол Фейг, познат от работата си по комедии като „Ловци на духове“ и „Шпиони“, първоначално никак не иска да застава отново зад камерата на коледен филм, но променя решението си. Работата по самия сценарий започва още през 2010 г. Резултатът нито е блестящ, нито е пълен провал. На моменти диалозите са малко тромави, а част от шегите не са особено забавни. Въпреки това „Последната Коледа“ поднася на зрителите една нетипична любовна история, която печели най-много с обрата в сюжета. Героите са много чаровни, играят прекрасно, има светлини и от всеки кадър строи коледно настроение.

(Source: IMDB)

Лично за мен много интересно беше представянето на емигрантското семейство. Ема Томпсън както винаги е невероятна в ролята си на майката, глава на фамилията. Успяла е да копира не само източния акцент, но и стойката и поведението на добре познатите ни балкански майки и баби. Мелодраматично пеене, ровичкане в личните вещи, десерти с толкова захар, че може да ослепееш. Всеки път, когато имаше сцена с нея се чудех какво ли още ще добави към балканския си образ.

Със сигурност „Последната Коледа“ не е нито най-интересният, нито най-успешният филм с участието на Ема Томпсън, но дори в него тя за пореден път доказва своя огромен талант. Ще го добавя към колекцията – образът на тъмните балкански субекти в киното. Както подсказва и заглавието на филма, саундтракът се състои главно от песни на Джордж Майкъл, което добави към положителното екранно изживяване.

„Последната Коледа“ е приятна романтична комедия в духа на добрите коледни филми.

Вижте още:

Късното Шоу – никога не е късно да се промениш

23 декември: Наистина любов /Love Actually (2003)

13 декември: All Alone On Christmas

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s